Satirična leskovačka mućkalica uskoro

LESKOVAC

U Leskovcu će 18. i 19. novembra biti održan festival humora i satire „Satirična leskovačka mućkalica“ (SLEM) .

Ovo je projekat Leskovačkog kluba čitalaca i neformalne grupe „Poezija 016“.

Festival humora i satire je podržao grad Leskovac,  preko Uprave za društvene delatnosti.

Okosnicu projekta čine dve glavne aktivnosti, prva je organizovanje konkursa za najbolji aforizam na koji se odazvalo 78 autora, od kojih je 19 iz bivših republika Jugoslavije. Činjenica da se na konkurs javio i autor iz Bugarske daje festivalu i međunarodni karakter.

Druga aktivnost je dvodnevni festival čiji je cilj promovisanje književnog stvaralaštva iz oblasti satire, humora, aforizama i karikature, tokom koga će se svečano dodeliti nagrade i pohvale za najbolje aforizme.

Planirana je izložba karikatura Saše Dimitrijevića, promocija satiričnog stvaralaštva, predstavljanje leskovačke humorističke scene, nastup čarapanskog aforističarskog kluba iz Kruševca i predstavljanje života i dela dvojice poznatih jugoslovenskih humorističara iz Leskovca, Žaka Konfina i Miodraga Stojanovića Dunđera, po kojima nose naziv i dve specijalne nagrade na konkursu za najbolje aforizme.
Festival će se održati u Galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu (izložba karikatura Saše Dimitrijevića i Veče Žaka Konfina) i u Kafe knjižari Stošić.

Prati
Obavesti me o
guest

10 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ne dozvoljavajte rekla-kazala, podmetačine i džiberizaciju
Ne dozvoljavajte rekla-kazala, podmetačine i džiberizaciju
7 godine pre

Ne šlihtaju se svi portali vlastima, ali bi svaka vlast da im se portali šlihtaju. Ostanite dosledni, svoji i objektivni i na dobrom ste putu, ne da postanete zbirište kao neki, već da vaši čitaoci i komentatori budu ljudi koji iole vrede.

Aforističarom ću te, aforizmom ću te
Aforističarom ću te, aforizmom ću te
7 godine pre

Strošić njihova reinkaranacija? Onda su zaista bili jako “zanimljvi” likovi 🙂

ne slihtaju se svi portali vlastima
ne slihtaju se svi portali vlastima
7 godine pre

Opa, ovde pljuste komentari. 😀

Naravno kad vi niste umisljeni kao neki drugi mediji koji vredjaju komentatore, nazivaju pogrdnim imenima, onda nagadjaju identitet IAKO JE KOMENTARISANJE OSMISLJENO KAO ZASTICENO PRAVO, zatim vi ponasanjem ne ucenjujete da se sa Vasom kucom mora da sklopi ugovor o reklamiranju da bi stitili te potpisnike, a prozivali one koji nemaju ugovor sa Vama, konacno objektivniji ste od vecine, narocito od nabedjenih da su najbolji na jugu Srbije.

,,Superiorni mediji” komentare pisu sami, jer jenjava opoziciona strast, vecina presla u vladajucu SNS. A sto ne bi, kad se i ti samozvani najbolji mediji grebu za pare.A tek sto umisljaju da su od uticaja u drustvu, ma da, onda su krivi i za sve krize koje potenciraju. Ili je za sve lose kriva vlast, a za sve dobro zasluzan samozvani najbolji portal? Uverite se:

,,Vi gospodo, kao po običaju – lažete i to kada u vama prevlada ona druga, zla osoba. ***media je objavila na stotine komentara koji je nas kritikuju, pa objavljujemo i vaš iako je prepun laži. Ne brišemo komentare osim kada procenimo da možemo zbog njih da završimo na sudu. Kao najčitaniji i najuticajni medij južno od Niša, imamo reklame i ugovore, sve po zakonu, ali zbog toga niko nije privilegovan. Ako ne verujete pitajte, pitajte ako uopšte razgovarate s nekim ko ima ovlašćenja da potpisuje ugovore. Imamo i ugovor sa Cvetanovićevim potpisom, kao i svi mediji, ali i pored toga naš portal pun je kritike na njegov račun, kao i pohvala. Uostalom, kažite Cvetanoviću lično što ste ovde napisali, bar vi imate priliku za to, pa i funkciju ste dobili na krilima ***medie, ogovarajući ***mediu”

Ovako sebe kao nadrasu posmatra neko ne shvatajuci da je deo miljea drustva, da saucestvuje svojim ponasanjem u svemu, i onom losem, da doprinosi devijacijama, nekulturi, podrzava neodgovorne, licemerje, koristoljubivost, ne videci sebe, posmatrajuci druge, ne dajuci licni primer, nagrdjujuci druge, paranoicno verujuci da je centar sveta, te da ko se njima bavi, daleko ce da dogura.

Do sad sam mislio da je u Leskovac sve okej. Sad sam se zabrinuo, pa ovde debelo stvari nisu u redu. Komentatori koji su podigli pojedine portale davno ucestvujuci u komentarisanju, nisu vise aktivni, pa pojedinci mogu da se preporucuju da su zbog vesti na portalu najbolji. Kako, kad su sve te vesti objavljivali svi portali? Kako, kad su na konferencije bili pozivani svi novinari? Kako, kad su i drugi novinari obrazovani, mnogi iskusniji? Zar o nekom ne treba drugi da kaže da je najbolji, a ne sam za sebe? Kakvo je ovo vredjanje drugih portala? Koje to uostalom drugačije vesti ističu jedan portal? Dosetke? Lutajuće vesti? Intervjui sa uvaženima koje omalovažavaju? Hrabrost da se zapljune odgovorno lice grada? Ludilo da se juriša na sve, a ustukne samo pred parama? Pa zar je to taj moral koji nekom daje pravo da je u pravu?

E, sta bi rekli miljenici takvog portala, koji su snevali oslobodjenje pomocu tog portala, a koji danas rame uz rame uz vlast stoji, napada komentare, komentarise sam, da li bi se kajali sto su tom portalu verovali, sto su mu podizali citanost, kad se sve to zaboravilo.

Otporan na kajanje
Otporan na kajanje
7 godine pre

– Pitaš me da li se kajem? Da li osuđujem sebe za pogrešne izbore, postupke, reči? Između redova me osuđuješ, a pritom “zaboravljaš” da “greh” taj deliš sa mnom.

– Ne, nikada se ne kajem ni zbog čega što sam učinio! Jer da nije bilo mojih pogrešnih izbora, kako bih prepoznavao prave? Uostalom, bilo je zabavno “grešiti” s tobom. 🙂

Štamparska Kultura i Vučićev Fond za stipendiranje promašenih slučajeva
Štamparska Kultura i Vučićev Fond za stipendiranje promašenih slučajeva
7 godine pre

Eno Strošića na društvenim mrežama zalumfao celokupne svoje intelektualne kapacitete pa kritikuje li kritikuje “prosečnost” i “poluintelektualce” ko da je u najmanju ruku Džems Džojs a ne grafički radnik. Ne valja mu kad mu vlast daje pare za socrealistička kafenisanja uz vrhunski art izraz – aforizam, ne valjaju mu estradne zvezde, to što nemamo elitu…Kuku si ga nama kad su ovakvi nekakvi faktori u kulturi!

Neki štamparski radnici su bili opako dobri frajeri.
Neki štamparski radnici su bili opako dobri frajeri.
7 godine pre

Npr. Mark Tven, Volt Vitman, Nedeljko Čabrinović…
Zašto misliš da se naš Stoške ne uklapa u ovo društvo? 😀

Jel baš tako bilo?
Jel baš tako bilo?
7 godine pre

“Oba dva” su pozerski likovi koji dele iste prozaično-poetske stavove tipa:
“Ovaj grad je nekad bacao svetla daleko, a onda su došli turbo folk i rijaliti i sve sjebali…”
Nije nego. Ej živote, lutalico! Još ih za to plaćaju našim parama.

dusan
dusan
7 godine pre

Ova karikatura odslikava i mene i svakog iole prosecnog i postenog gradjanina.U dzepu nemam ni dinara.Pa gde cemo mi i obojeni i neobojeni kad nemamo ni za kafu.Steta sto je ovaj, konkurs nedovoljno promovisan pa sam zakasnio da posaljem neki aforizam.

ugasite onda LKC, pa SRC, pa tako redom
ugasite onda LKC, pa SRC, pa tako redom
7 godine pre

Predlazem hitno gasenje Kulturnog centra, jer smo poceli da finansiramo projekte koji se odrzavaju po knjizarama, kafeima. Posle vam kriv djavo kako je SRC propao. Pa finansirali ste klubove koji su birali druga mesta desavanja, nisu imali obavezu da to mesto bude ono koje grad finansira.

Harlem
Harlem
7 godine pre

Bez Stosica i Marfija nema kulture. Gde mi da idemo, neobojeni