Sastanak u Grčkoj o korišćenju Solunke luke za srpske privrednike

SOLUN-LESKOVAC

U Solunskoj luci u Grčkoj je održan sastanak koji je inicirao direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Jović sa Upravom luke Tanosom Liagkosom i konzulom Republike Srbije u Solunu Jasminom Milačić. Tema sastanka je bila pogodnosti korišćenja ove luke od strane privrednika Republike Srbije kao i redovni kontejnerski železnički saobraćaj od Soluna do Niša. Za razliku od Pirejske luke u Atini iz koje prema Srbiji godišnje ima 1300-1400 kompozicija sa kontejnerima, iz Solunske luke je taj broj mnogo manji.

Korišćenjem Solunske luke, koja je udaljena od Beograda 630 km, kao i luka Kopar u Sloveniji, ali iz koje je duži transport, od 5-7 dana, smanjili bi se troškovi i vreme isporuke robe. Ujedino sporazumom između Severne Makedonije i Srbije kroz ekonomsku i političku zonu „Open Balkan“ transport kontejnerske i druge robe bi bio mnogo povoljniji i brži.

Uprava Solunske luke založiće se na predlog PKS i generalnog Konzulata na većim pogodnostima za naše privrednike u korišćenju ove velike luke koju je bivša Jugoslavija u prošlosti daleko više koristila i imala svoj zakupljeni prostor u ovoj pomorskoj luci. Sa srpske strane predloženo je i otvaranje predstavništva koje bi omogućilo našim privrednicima bolju kordinaciju u radu sa lukom.

Zatraženo je i uvođenje odredjenih pogodnosti za srpske kompanije kao i ukidanje transportnih dozvola što je zahtev koji je već uputilo Ministarstvo saobraćaja Srbije grčkom ministarstvu.

Predsednik Solunske luke Tanos Liagkos je obećao da će se kod grčkog Ministarstva saobraćaja založiti za ukidanja ili bar povećanja transportnih dozvola srpskim špediterima i prevoznicima. Direktor PKS RPK u Leskovcu Goran Jović je ovom prilikom pozvao predstavnike Solunske luke da u Privrednoj Komori Srbije urade prezentaciju i predstave pogodnosti koje bi imali srpski privrednici korišćenjem luke u Solunu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare