Šarčević sa ministarkom obrazovanja Albanije u Bujanovcu

BUJANOVAC

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se danas u Bujanovcu sa ministarkom obrazovanja, sporta i omladine Republike Albanije Besom Šahini sa kojom je razgovarao o unapređenju prosvetne saradnje dve države.

Šarčević je rekao da je na sastanku bilo reči o poboljšanju uslova za učenje srpske manjine u Albaniji.

„Tim povodom posetiću Tiranu i Skadar gde živi najveći broj građana srpske nacionalnosti. Koliko sam upoznat u Albaniji je u pripremi zakon koji će im omogućiti da se izjasne na kom jeziku žele da slušaju nastavu“, rekao je Šarčević.

On je ocenio da je to veoma dobar način da se našim građanima koji žive van matice približe reforme u srpskom obrazovanju.

Dodao je i da je dogovoreno da se formiraju radni timovi u Srbiji i Albaniji čiji je cilj da se na albanski jezik prevede što više udžbenika za prvi, drugi, peti i šesti razred osnovne škole, koji su reformisani.

„Dogovorili smo se oko udžbenika za albansku zajednicu na jugu Srbije. Prevod će raditi stručnjaci iz Tirane i sa Filološkog fakulteta u Beogradu“, naveo je Šarčević.

On je dodao da kada je reč o prirodnim naukama, Albanija i Srbija rade po sličnom kurikulumu.

Ministarka Besa Šahini ocenila je da je kroz obrazovanje važno izgraditi osnovne veštine koje će biti korisne ne samo za dalje školovanje već i za život uopšte.

„Želimo da naša omladina ima dobro osnovno znanje, ali i o nauci i digitalnim kompetencijama kako na maternjem tako i na drugim jezicima“, navela je Šahini.

Ona je dodala da se sa ministrom Šarčevićem saglasila da je neophodno da se poboljšaju znanja i veštine učenika u osnovnim školama i naglasila da je Albanija spremna da ponudi svoje znanje, eksperte i literaturu kako bi se postigao taj zajednički cilj u obrazovanju.

Sastanku , koji je održan u zgadi Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, prisustvovali su ambasador Albanije u Srbiji Ilir Bočka, predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedju Zoran Stanković, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, narodni poslanik u Skupštini Srbije Fatmir Hasani .

Ministri prosvete dve države, predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković i predstavnici lokalne samouprave obišli su danas i multietničku Osnovnu školu „Desanka Maksimović“ u Biljači.

Šarčević je najavio da će ova škola biti rekonstruisana i da će u te radove biti uloženo 100 miliona dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare