Ekonomski fakultet u Nišu uz pomoć projekta „Završite započeto“ pomaže “večitim studentima” da dođu do diplome

NIŠ

Veliki je broj studenata u Nišu koji su započeto studiranje pre više godina prekinuli a da im je do diplome ostalo nekoliko ispita.

“ Večitim studentima”, od kojih su mnogi to postali pre 10 pa i 15 godina zbog posla, osnivanja porodice i kojekakvih drugih razloga, država je više puta određivala rokove za okončanje studija po programu po kom su započeli studije, a potom je te rokove produžavala, sve u cilju da se pomogne da se stekne diplome. Sa ovom praksom počelo se 2102. godine.

I u ovom trenutku nepopularno nazvani “ večiti studenti” traže da se taj rok produži za još godinu dana.

Potpisivanje peticije je počelo.

Ekonomski fakultet u Nišu izašao je u susret svojim studentima.

Ovaj fakultet sprovodi projekat „Završite započeto“, jedinstven kako u Nišu, tako i u Srbiji.

Počeo je da se realizuje od  početka školske 2019/20 godine, nakon usvajanja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju kojim je država ovim studentima odobrila još jednu godinu za završetak studija.

Kako kaže  profesor dr Tadija Đukić, dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu  na poziv fakulteta odazvalo se 135 studenata.

„ Organizovali smo program kako bi smo studentima koji su se udaljili od fakulteta pomogli da posle toliko godina pauze dođu do diploma.  Organizujemo im nastavu na Fakultetu. Nastava je organizovana vikendom jer većina starih studenata ima obaveze preko nedelje. Svi oni su želeli da okončaju studije koje su započeli, ali im je bila potrebna dodatna motivacija za to i mi smo im to pružili. Shvatili su da neko brine o njima, da je i fakultet zainteresovan da im pomogne. Kada naprave prvi korak, sve ostalo je lakše”, objašnjava Đukić.  

Pozitivni rezultati vidljivi su već nakon mesec, dva predavanja. Studetni su počeli da polažu ispite, a neki od njih su već došli i do diploma.

„Do sada je diplomiralo četvoro studenata, ali očekujemo da taj broj bude veći. Uglavnom se radi o studentima kojima je do kraja studija ostalo još nekoliko, dva, tri do pet ispita, i šteta bi bilo da ne završe ono što su započeli“, rekao je dekan Đukić.

Ekonomski fakultet u Nišu mogao bi da posluži kao primer svim visokoobrazovanim ustanovama u Srbiji. Tačaj broj onih koji se smatraju “večitim studenatima” u Nišu, i u Srbiji, nije utvrđen , ali bi se svakako smanjio ovakvim i sličnim programima.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
peci
peci
5 godine pre

Niko u ovoj državi ne potencira problem “hiper produkcije” diploma. Sada diplomu nema onaj ko je neće, a svi ostali imaju mogućnost da je prisvoje. Samo je u pitanju put do nje. Neko je dobije radom na državnim fakultetima, neko radom na privatnim, a neko i za pare u podrumskim prostorijama. I, na kraju, po zakonu, sve diplome su ravnopravne. Zato nam je situacija u državi takva kakva jeste. Do odgovornih funkcija ne dolaze stručni ljudi nego stranački podobni. I, kad naprave neke malverzacije, imaju zaštitu političkih moćnika. Primer je u Leskovcu sa aferom Bojana Tojage. Potrošene su nenamenski silne pare, ali je pomenuti agronom samo stavljen na nižu funkciju, zato što je član stranke. Pitanje je koliko je on bio kvalifikovan za vođenje gradskih investicija, jer ima diplomu poljoprivrednog fakulteta, ali ga je vlast postavila na funkciju kao člana stranke, bez obzira na stručnost.
Inače, sada se izdaje mnogo nezasluženih diploma, bilo za pare ili sa niskim kriterijumima za prag znanja, tako da mislim da imamo mnogo diploma koje su beskorisne, tj. vlasnici nikada neće moći da dobiju posao u struci. I za to nikoga nije briga. Čini mi se da u kući nema domaćina, ili u “avionu nema pilota”.

Violeta
Violeta
5 godine pre

Mogli bi da pomognu tim neduznim ljudima, koji ne traze da im znanje i diploma budu poklonjeni, koji ne traze da prisvoje nesto tudje, da im se omoguci da na miru zavrse zapoceto. To sto su iz bilo kog razloga morali da odloze, moglo bi da se dozvoli da i zavrse, a ne da im svako malo zameraju sto nisu zavrsili “na vreme”. Vidim i mnogi tzv.strucnjaci,koji su zavrsili u roku, bas strucno obavljaju svoje poslove…