Saradnja SKGO i grada Leskovca u oblasti ekologije

LESKOVAC

Ugovor između Stalne konferencije gradova i opština i grada Leskovca , koji se tiče oblasti ekologije, potpisan je danas.

Radi se o drugoj fazi projekta koji će omogućiti podršku lokalnim samoupravama da kroz direktnu podršku unaprede usluge za građane i privredu u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama na putu pridruživanja EU, unapređenje kvaliteta usluga, dijaloga zainteresovanih strana i efikasnosti lokalne administracije“.
Gradonačelnik Goran Cvetanović ističe da je cilj programa i saradnje unapređenje kapaciteta Gradske administracije i javnih komunalnih preduzeća za pružanje usluga u oblasti zaštite životne sredine i biće usmeren ka izradi lokalnog plana za upravljanje otpadom.
„SKGO će gradu pomoći u sprovođenju ovog programa pružanjem tehničke podrške u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou, angažovanjem programskog tima i spoljnih saradnika, dok će Leskovac formirati tim zadužen za saradnju sa SKGO-om i za sprovođenje aktivnosti koje su predviđene planom. Podrška SKGo trajaće 23 meseca, tačnije do septembra 2020. godine. Memorandum je značajan za naš grad, jer Leskovac u velikoj meri vodi računa o životnoj sredini. U saradnji sa Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Odeljenjem komunalne policije, preduzećem „Komunalac“ i uz podršku kompanije „Por, Verner i Veber“ očistili smo preko 300 divljih deponija, odnosno više od 3200 tona otpada u poslednjih pet godina.“
Ovaj projekat se radi u saradnji sa švedskom asocijacijom gradova i regiona. Tomas Nilund, direktor generalne deponije u gradu Jelve u Švedskoj, u ime udruženja koje se bavi zaštitom životne sredine i čine ga pet švedskih opština, izrazio je zadovoljstvo povodom saradnje sa našim gradom.


„U Srbiji radimo od 2012. godine kao savetnici, da svoja iskustva po pitanju upravljanja otpadom, zaštite životne sredine, ali i da pružimo tehničku podršku. Švedska ima vodeću poziciju u svetu što se tiče održivosti modernih sistema upravljanja otpadom. Mnogo godina nam je bilo potrebno da dostignemo taj nivo, ali i dalje težimo da reciklažu podignemo na viši nivo, a siguran sam da možete da dosta naučite iz naših grešaka. Zato je bitno da se utiče na svest ljudi, kako bi shvatili značaj reciklaže i ispravnog sortiranja otpadnog materijala. Naše prakse je pokazala da ako građanima smanjite račun zato što oni sortiraju otpadni materijal, oni će to i uraditi. Inače, u Švedskoj za bacanje đubreta na ulici se plaća kazna u iznosu od 80 evra.“
Jana Pavlović, u ime SKGO, objasnila je da je glavni cilj projekta izrada plana upravljanja otpadom grada Leskovca.
„To znači da ćemo pored predstavnika grada Leskovca, uključiti i JKP „Komunalac“, kompaniju PWW, a projekat se pre svega fokusira na jačanje kapaciteta zaposlenih i JKP i lokalnoj samoupravi u oblasti zaštite životne sredine.
„Fokus i novina ovog projekta je uključivanje i građana kao i nevladinog sektora. Leskovac je tu dosta uradio, ali ćemo probati da to još više ojačamo. Građani treba da budu ti koji će da budu pitani, čije mišljenje treba čuti, jer oni mogu mnogo pomoći u ovom procesu. Ispostavilo se da ukoliko sarađujete sa građanima onda nemate njihov otpor. Zato je važno uključiti ih od samog početka i objasniti im planove.“

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare