Saradnja sa najeminentnijim domaćim hirurzima se nastavlja

NIŠ

U okviru saradnje sa najboljim domaćim stručnjacima u oblasti minimalno invazivne hirurgije u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, demonstrirana su dva laparoskopska pristupa u operativnom pristupu ingvinalne, preponske, kile.

Sa kolegama iz Niša operativne laparoskopske tehnike TAPP i TEP predstavili su docent dr Aleksandar Gluhović, inače nacionalni instruktor za laparosku hirurgiju debelog creva i kila i dr Aleksandar Andrić iz Novog Sada.

   „Ovo je način na koji mi edukujemo kolege širom Srbije i pokazao se kao najbolji, a naša želja je da promovišemo ovu vrstu hirurgije koja ima nebrojeno više prednosti u odnosu na klasičnu hirurgiju i preuzima primat u celom svetu. Ranija saradnja hirurga u Srbiji je bila isključivo preko Udruženja hirurga Srbije i podrazumevala je uglavnom razmenu iskustava na stručnim skupovima. Nikada do sada nije postojala edukacija ove vrste u okviru koje mi posećujemo jedni druge i operišemo u svim salama u Srbiji. To je ujedno i najbolji način da zajednički unapredimo hirurgiju u Srbiji“, kaže docent dr Aleksandar Gluhović.

     Prednost laparoskopskih hiruških zahvata je u tome što se pacijenti mnogo brže vraćaju svakodnevnom uobičajenom funkcionisanju.

    „ Postoperativni oporavak pacijenata je neuporedivo kraći kod ovih operativnih pristupa. Već nakon dva dana od operacije, pacijenti se vraćaju svojim uobičajenim životnim aktivnostima što je u ovo vreme kada svi brzo živimo jako značajno. Za najviše dve do tri sedmice, pacijenti se vraćaju i punim fizičkim aktivnostima koje uključuju i težak fizički rad. To je nezamislivo kod klasičnog hiruškog zahvata. Višestruko je smanjena i stopa recidiva odnosno ponovljenih kila. Prednosti su višestruke“, istakao je dr Aleksandar Andrić.

    Rukovodilac Centra za minimalno invazivnu hirurgiju UKC Niš dr Bojan Jovanović kaže da je ovo tek početak saradnje.

    „ Saradnja sa najeminentnijim domaćim kolegama tek počinje. Planiramo edukaciju i praktičnu razmenu iskustava na mesečnom nivou . Krajnji cilj ovakve saradnje je poboljšanje operativnog odgovora pacijenata, a to je najvažnije u poslu kojim se bavimo“, istakao je dr Bojan Jovanović.

      U normalnim uslovima, u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju, na godišnjem nivou uradi se oko 600 operacija preponskih kila.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare