Saradnja sa Grčkom mora da se poboljša

LESKOVAC

Direktor Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug Goran Jović rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress da saradnja sa Grčkom treba da se podigne na viši nivo.

“Imali smo razgovor sa predstavnicima Ministarstva za regionalni razvoj i investiranje o daljoj saradnji sa Grčkom, koja nije na onom nivou na kome bi trebala da bude.

“Tako sam i ja, kao predstavnik Privredne komore Srbije i neko ko je započeo realizaciju jednog ovakvog sajma i izlaganja naše robe u Kavali pre 14 godina dao jednu primedbu našim prijateljima iz Grčke da moraju malo da promene odnos prema privrednicima iz Srbije, jer mnogi privrednici daju primedbu na tretman prema njima za dobijanje određenih papira za boravišne dozvole, dozvole za otvaranje firni, što u ovom slučaju nije sada toliko teško sa Nemačkom, Austrijom, Slovenijom, Italijom, ali nam je mnogo teže to uraditi sa Grcima, sa kojima imamo tradicionalno dobre odnose”, rekao je Jović.

“Moje zapažanje je da naši tradicionalno dobri odnosi ne treba da budu pretočeni samo u posetu milion naših turista Grčkoj”, dodao je on.

“Naravno, da ono nije baš prihvaćeno otvoreno, ali je negde prihvaćeno kao primedba naših privrednika i nas sa ove strane bude tema za naredni dijalog koji će Grčka imati sa Srbijom. Dogovorili smo se da sa našim konzulatom u Solunu nastavimo aktivnosti posebno u severnom delu Grčke, jer to je naš cilj i naša interesna zona, ali ne zapostaviti ni Krit, Atinu, Peloponez, ali posebno se fokusirati na severnu Grčku koja se u ovom trenutku otvara mnogo više prema Srbiji, a to smo videli i kroz našu aktivnost koju smo pre sedam godina započeli i koja se odnosi na aktiviranje kontejnerskog prevoza robe za Srbiju iz solunske luke i koja sada svake srede i subote. Tak pomažemo našim privrednicima da kontejnerska roba iz Kine i drugih azijskih zemalja stiže 5-7 dana brže i jeftinije do solunske luke, a zatim transportnim vozovima stigne do Niša. Radićemo na tome da se taj kontejnerski prevoz, ukoliko bude zainteresovanih iz drugih delova Srbije produži i do Beograda”, objasnio je Jović.

Privrednici iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga su po 14. put učestvuvali na međunarodnom opštem sajmu u Kavali gde je bilo prisutno 40-ak izlagača iz cele Srbije i gde je, kaže Jović, upravo leskovačka komora bila nosilac svih ovih aktivnosti.

“Zadovljni smo onim što smo uradili na sajmu, imali smo od naših prijatelja iz Kavale kao i svake godine besplatan štand za sve privrednike, a pored nas jedan od najvećih štandova je imala i kompanija „Simpo“ iz Vranja koja je izlagala svoje proizvode koje ima u ponudi. Kompanija „Simpo“ je napravila vrlo značajne i velike ugovore sa određenim investitorima iz Grčke, posebno sa turističkim organizacijama, odnosno hotelijerima. To je jedan od boljih ugovora koji je „Simpo“ do sada imao u Grčkoj, a što se tiče ostalih izlagača svi su imali neke ugovore ili predugovore vezane za plasman svojih proizvoda na grčko tržište, mada je bilo u ugovora i predugovora za plasman pojedinih proizvoda iz ovog dela Grčke prema Srbiji.

Sajam je otvorila Jasmina Milačić, konzul Republike Srbije u Solunu zajedno sa mnom i ministrom odbrane Grčke Panajotopulosom, tako da nam je i pridat veliki značaj, s obzirom i da smo bili počasni izlagači na ovom sajmu”, rekao je Jović.

.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare