Saradnja Gimnazije i pozorista

NIŠ

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ potpisala je sporazum o saradnji Gimnazije i Narodnog pozorišta Niš. Sporazum su potpisali Jelena Milošević, direktorka Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ i Spasoje Ž. Milovanović , direktor Narodnog pozorišta Niš, a potpisivanju ugovora prisustvovao je i  Aleksandar Mihailović, prvak drame niškog Narodnog pozorišta kao i dr Marija Ranđelović, gradska većnica resorno zadužena za obrazovanje. Ona je na konferenciji za novinare istakla da je Grad Niš spreman da u svakom pogledu izađe u susret niškim školama.    Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” upisala je dvadesetoro učenika u novo, specijalizovano odeljenje za scensku i audio-vizuelnu umetnost.

    “Narodno pozorište Niš je prirodni saradnik Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” obzirom da su profesori  ove gimnazije na čelu sa Stevanom Sremcem pokrenuli Narodno pozorište u Nišu koje sledeće godine obeležava 135 godina postojanja.Poziv direktorice smo oberučke prihvatili budući da smo i sami podržali ovu inicijativu. Grad Niš ima veliki broj više nego značajnih što pisaca, što  redilja, što glumaca a ne smemo zaboraviti ni glumačku školu koju je vodila prvakinja Narodnog pozorišta Mima Kurić. Sada je to odeljenje institucionalizovano od strane države”, kazao je

Spasoje Ž. Milovanović koji je pored Aleksandra Mihailovića jedan od predavača u ovom odeljenju.

       Aleksandar Mihailović, prvak Niškog narodnog pozorišta, je istako da je ovo nije prvi put da se nalazi u ulozi predavača, Branislavu Lečiću je bio asistent četiri godine, ali da je ovo za njega novi izazov.

       “Ono što je najvažnije od svega je da će sa ovom vrstom obrazovanja, sa ovom vrstom predmeta koji daju veliku širinu u pogledu na svet, dobićemo kvalitetne ljude u svakom segmentu šta god oni budu u životu izabrali”, kazao je Mihailović.

      Dodao je da će radeći sa ovom decom prvo da ih nauči koletivnom radu i kontinuitetu.

      Jelena Milošević, direktorka Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” u  Nišu je dodala da je njihova škola jedna od retkih škola u Srbiji koje imaju ovo odeljenje.

     “Interesovanje dece je bilo veliko za ovo odeljenje.Moja obaveza je da objasnim da je odeljenje  tako koncipirano da priža potpuno gimnazijsko obrazovanje uz specijalizovane predmete koji će te  mlade i kreativne ljude ospsoobiti da budu glumci, voditelji, snimatelji, montažeri, suština je javni nastup i izvući maksimum iz njih”, kazala je Jelena Milošević.

     Ona je dodala da nakon četiri godine i položene državne mature gimnazijalci iz ovog odeljenja mogu da upišu bilo koji fakultet. Ništa ih u tome ne ograničava, to je samo jedan plus u životu za te mlade ljude.

       “Jako je važno da ove dve  ustanove uspostave saradnju jer već nekoliko godina potenciramo da je veoma važno da obrazovni sistem ne bude sam već da nađe saradnike i u ustanovama kulture, socijalne zaštite i u sportskim klubovima, medijima. Obrazovanje je sve kompleksnije i zaista ne može samo.U tom smislu smo na seminaru koji je sada za nama imali i predstavnike iz kulture, sa nama je bila sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Vukica Kilibarda koja je na neki način dala odgovore na pitanje kako doći do protojola možda na republičkom nivou a onda to spustiti na lokalni nivo, da umrežimo sve ustanove koje učestvuju u obrazovanju mladih. Sve je ovo u cilju jedne modernije i kreativnije nastave i učenicima će to biti intereantnije”, istakla je dr Marija Ranđelović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare