Šampion u šahu je iz Niša

NIŠ

Vuk je dvostruki prvak Centralne Srbije u kategoriji od 8 do 10  godina, prvi je u Srbiji u rešavanju šahovskih problema do 10 godina, najbolji je u državi u blic šahu do 10 godina, prvi je na Sportskim igrama mladih, treći  je bio na šahovskom turniru u Splitu, dva puta je bio prvak Balkana do 8 i 10 godina. Ovo je samo deo nagrada koje je  mladi šahista Vuk Ćirković iz Niša do sada osvojio, ali nema turnira u zemlji i u regionu na kome je učestvovao a da nije osvojio nagradu o čemu svedoče 70 pehara i preko 200 medalja. Vuk je pre nekoliko dana na turniru u Novom Sadu postao najbolji šahista u svojoj kategoriji do 10 i 12 godina u Srbiji, a zahvaljujući njemu Niš je dobio državnog prvaka u ovom sportu. Vuk se ovim uspehom direktno plasirao na Evropsko kadetsko prvenstvo,koje se održava krajem godine u Turskoj, kao i na svetsko prvenstvo u Gruziji septembra. Za mladog Vuka ovo je veliki uspeh, ali i za grad Niš.

                      No, do uspeha se, kaže ovaj mladi šahista ne stiže lako. Dodaje da je potrebno puno vežbanja i čitanja, ali je ljubav najpresudnija jer samo uz veliku ljubav može svakodnevno da se pored šahovske table provede dva do tri sata u vežbanju.

                     „Šah sam počeo da igram sa pet godina zahvaljujući deki i tati. Prve partije sam odigrao sa njima, a onda sam sam se upoznao sa Fide majstorom Draganom Živićem, šahovskim trenerom u Dečijem centru koji je prepoznao talenat koji imam pa je sa njim sve i počelo. Nastavio sam da treniram sa njim ali  i sa inter majstorom Zoranom Petronijevićem“, priča desetogodišnji Vuk.

                    Tabla sa 64 polja i crno- bele figure Vukova su prva i najveća ljubav. Dodaje da je za uspeh na turnirama potrebna pored znanja i koncentracija. Ogledao se i u blic, rapid i standard partijama koje se razlikuju po brzini igranja. Podjednako je dobar u svakoj od njih.

                    „Standar je dosta težak. Mora dosta da se razmišlja i potrebna je velika koncentracija. Sa druge strane imamo više vremena za razmišljanje o tome koji će se potez povući. Razmišljam i dok čekam da protivnik povuče potez jer moram da znam kako da odgovorim na njegov potez. Uglavnom u glavi predvidimo i po nekoliko poteza unapred. Najvažnije u tome je iskustvo“, objašnjava mladi Vuk.

                   Dodaje da na domaćim turnirima igra u svojoj kategoriji, ali kada se nalazi na međunarodnim često se preko puta njega nalaze i igrači koji su dosta stariji od njega.

                   „Nema lakih protivnika mada ih ocenjujemo po rejtingu.Neko može da ima manji rejting a da je dobar igrač ali nije igrao turnire koji se boduju za rejting. Ozbiljno shvatam sve protivnike i ozbiljno pristupam svakom meču“, dodaje Vuk.

                   Kaže i da radije igra šah uživo, kada se nalazi lisem u lice sa protivnikom. Preko interneta je lakše ali može da bude i varanje, zato radije voli da bude na turniru. Kompjuter koristi i sam ali samo za vežbanje.

                   Vuk je posevćen šahu, ali ne zanemaruje ni školu. Odličan je učenik, a od predmeta mu je najomiljenija matematika.Kaže da ima vremena za sve pa i za druženje sa vršnjacima.

                   Ovaj mladi Nišlija je od svoje pete godine član šahovske sekcije Dečijeg Kulturnog Centra u Nišu i šahovskog kluba ŠKGN „Nais“, koji vodi poznati niški Fide majstor Dragan Živić i koji je njegov talenat usmerio na pravi put.

                  Sa devet godina Vuk je stekao zvanje majstorski kandidat. Njegova je želja da jednog dana pored njegovog imena bude upisana titula velemajstora. Sanja o tome da bude najbolji na planeti, a svojim vršnjacima poručuje da je najvažnije da nikada ne odustaju, da budu uporni u tome što rade i da ne posustaju kada dođu lošiji rezultati jer je najvažnije da sakupe dovoljno snage da ostvare svoj cilj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare