Samo dva para se javila za podršku za treći pokušaj vantelesne oplodnje

NIŠ

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojim je predviđeno povećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Ovim zakonom koji se primenjuje od pre nekoliko dana, tačnije od 1. jula 2018. godine predviđeno je da roditelji za prvo dete  jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Izmene i dopune Zakona predstavljaju važan instrument populacione politike. Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom deo je ukupne društvene brige o deci a posebno ima za cilj podsticaje za rađanje i podršku materijalno ugroženim porodicama, porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i deci bez roditeljskog staranja.

Grad Niš ima niz dodatnih mera za pospešivanje pronatalitetne politike, nezavisno od ovog, zakonom usvojenog prava roditelja.

Kako kaže Tijana Đorđević Ilić, resorno zadužena većnica Niš izdvaja natna sredstva za mere pronatalitetene politike. To podrazumeva finansijsku podršku porodice sa decom.

„Na nivou lokalne samouprave finansijska pomoć za prvorođeno dete za zaposlene porodilje je 20 000 dinara i ta sredstva dobijaju i zaposleni roditelji za prvorođeno dete. Za nezaposlenu porodilju grad izdvaja 50.000 dinara. Više od 28 miliona dinara predviđeno je budžetom kao pomoć nezaposlenim porodiljama kada dobiju bebu. Bez obzira na stupanje na snagu Zakona i iznose koji će naši budući roditelji dobijat,i Grad ostaje pri odluci da se i dalje za prvorođeno dete izdvajaju ova sredstva za zaposlen i nezaposlenu prorodilju. Kada smo kreirali budžet vodili smo se podacima koliko je beba rođeno u 2016 godini a onda smo ta sredstva i uvećali“, keže Tijana Đorđević Ilić.

To nije jedina mera pronatalitetne politike grada Niša. Prošle godine, a sa tim se nastavilo i ove godine porodice koje dobiju bebu imaju pravo na bebi vaučer.

“ I ovo se promenilo u odnosu na 2016. godinu. U 2017. godini mi smo izradili nacrt odluke koji je usvojila Skupština i izmenili smo pravo na bebi paket u pravo na bebi vaučer. Naši roditelji dobijaju po rođenju deteta  , po identičnoj proceduri koja je važila za bebi paket,  vaučer u iznosu  od 13.500 dinara. Roditeljima smo dali priliku da kupe sve ono što im je potrebno za dete u radnji koja je dobila na tenderu ( Readi group) . Imao pozitivne kritike od strane naših roditelja jer smo im na ovaj način  dali priliku da kupe sve ono što im je zaista potrebno“, objašnjava gradska većnica.

Bebi paket je velika pomoć porodicama koje dobiju bebu. Međutim, često se dešava, naročito kada je u pitanju drugo ili treće dete, da se u bebi paketu nađu stvari koj porodica već ima. Uvođenjem vaučera, omogućuje im se da dobiju ono što nemaju a potrebno im je.

Grad Niš finansira i vantelesnu oplodnju. Po Zakonu parovi  imaju pravo na dva pokušaja vantelesne oplodnje. Posle dva neuspela pokušaja za vantelesnu oplodnju koji se finansiraju preko Republike i po zakonu,  bračni parovi mogu da se obrate Gradu i da sa određenom dokumentacijom apliciraju za sredstva, kako bi mogli po treći put, da ponove postupak vantelesne oplodnje.

„ Ako parovi ispunjavaju uslove Grad finansira vantelesnu oplodnju. Prilikom kreiranja budžeta mi smo kod ove stavke radili na dan 31. 12 2017. sa svim onim parametrima koji su apsolutno bili zadovoljavajući da se budžet kreira na ovaj način. Imali smo u vidu broj zahteva koji smo dobili  u 2107. godini. Mi smo za ove namene opredelili dva miliona dinara. Može se desiti da  na kraju 2018 godine možda imamo i neutrošena sredstva jer su se do sada, do polovine ove godine javila samo dva pra koja su ispunila uslove i koja će biti finansirana od strane grada  da pokušaju da vantelesnim putem prošire porodicu.  Imamo sredstva za još 20 parova koja se budu javili . Da li ćemo mi u ovoj godini imati još 18  do 20 parova to je znak pitanja. Ali sredstva postoje“, dodaje Tijana Đorđević Ilić.

Kako gradska većnica kaže na nekim pozicijama socijalnih davanja, kao što je ova, predvide se i više sredstva kako ne bi neko ostao bez finansiranja vrlo važnih životnih pitanja. Da bi izašli roditeljima u susret uvek postoji rebalans budžeta, prenamena sredstava i nikada se do sada  nije desilo da za porodicu, socijalna pitanja nema para.

„ Bar za ove dve godine koliko ja to pratim, se to nije desilo. Mi smo prošle godine imali milion ipo utrošenih sredstava za ove namene i tom logikom smo se vodili sada kada smo kreirali i  povećali iznos sredstava za ovu godinu. Povećali smo za 500 hiljada i voleli bi da se ta sredsta utroše baš za tu namenu, da se javi  veći broj parova koji ispunjavaju uslove“, kaže Tijana Đorđević Ilić.

Ovo je poziv budućim roditeljima da apliciraju za sredstva i uvećaju porodicu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare