Prijem za učenike i studente vojnih skola i fakulteta

LESKOVAC

Danas je u Svečanoj sali grada Leskovca održan prijem za učenike i studente koji su primljeni u Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu gimnaziju, Vojnu akademiju i Vojno-medicinsku akademiju.

Na teritoriji za koju je nadležan Regionalni centar Ministarstva odbrane Niš (RCMON) za školsku 2018./2019. godinu prijavilo se nešto manje od trećine ukupnog broja kandidata, odnosno 307 od 1063 kanidata.

U Srednju stručnu vojnu školu prijavilo se 192 kandidata (70 sa teritorije RCMON), a primljeno je njih 45 (21 kandidat sa teritorije RCMON). Za Vojnu gimnaziju prijavilo se 520 kandidata (124 sa teritorije RCMON), a primljeno je 90 učenika (22). U Vojnu akademiju je želelo 252 kandidata (76 sa teritorije RCMON), a primljeno je njih 87 (16).

Za Vojno-medicinsku akademiju bilo je prijavljeno 99 kandidata (37 sa teritorije RCMON), a primljeno je njih 25, odnosno devet sa teritorije RCMON.

Sa teritorije Jablaničkog okruga primljeno je 18 kandidata, od toga osam u Srednju stručnu vojnu školu, tri u Vojni gimnaziju, pet u Vojnu akademiju i dva na Medicinski fakultet VMA.

Osamnaestoro upusanih sa teritorije Jablaničkog okruga, kao i njihove rođake i prijatelje koji su prisustvovali prijemu, pozdravio je pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš koji je rekao da je konkurs za upis za školsku 2018/2019 godinu uspešno realizovan.

„Zbog ograničenih potreba Vojske Srbije i stroge selekcije za prijem, kao i niza drugih okolnosti i ograničavajućih faktora, na žalost, nije bilo mogućnosti da se svim kandidatima ispuni želja. Izbor kandidata vršen je po strogo definisanim kriterijumima, u skladu sa Uredbom o načinu i postupku izbora kandidata za Vojne škole. Siguran sam da ćete svi steći neophodna vojna znanja za rod vojske za koji ste konkurisali i gde ste primljeni, kao i da ćete uspešno završiti sve planirane sadržaje, obuke, te steći potrebna znanja i veštine, koja će vas učiniti sposobnijim, vrednijim, boljim i bogatijim ljudima za neka znanja koja do sada niste posedovali. Posebno čestitam i kandidatima ženskog pola na ovoj odluci i želji da vojni poziv izaberu za svoje zanimanje.“

U ime lokalne samouprave obratila se zamenica gradonačelnika Jasmina Ranđelović koja je rekla da period privikavanja na nove uslove života i rada neće biti lak, i da će trebati dosta truda i odricanja.

„Sigurna sam da ćete bez obzira na to, steći nova iskustva koja će vam mnogo značiti kako u životu, tako i u radu.“

Na prijemu je u ime budućih učenika i studenata, zahvalio Darko Milošević, kadet Medicinskog fakulteta Vojno-medicinske akademije. On je rekao da svi oni znaju da poziv koji su odabrali nije ni malo lak, kao ni obaveze i izazovi koje ih očekuju.

„To je trnovit i težak put, ali istovremeno je častan i siguran poziv. Obećavamo da ćemo uložiti maksimalan napor kako bi što uspešnije došli do oficirskih i podoficirskih činova, kao i do diploma menadžera, ekonomista, inženjera, lekara…“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare