SAMI LJUŠTAKU I SULEJMAN SELJIMI PROGLAŠENI KRIVIM

Sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici objavilo presudu u predmetu Drenica I, po kojoj su gradonačelnik Srbice  Sami Ljuštaku i nekadašnji ambasador Kosova u Albaniji  Sulejman Seljimi proglašeni krivim i osudjen na zatvoresku kaznu od 12 , odnosno šest godina.

“U optužnici je bilo navedeno postojanje pritvornog centra Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Likovcu gde su, kako se dalje navodi, pripadnici OVK počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva (u ovom slučaju kosovskih Albanaca) tako što su, između ostalog, povredili telesni integritet i zdravlje civila, a neki od okrivljenih, ubili srpskog policajca i još jedno civilno lice, kao i da su sva krivična dela navodno bila počinjena u periodu između juna i septembra 1998. godine.

Optužbe koje je izneo tužilac odnosile su se na ratne zločine protiv civilnog stanovništva, utvrđene i kažnjive na osnovu članova 22 i 142 Krivičnog zakona SFRJ (trenutno kažnjivih shodno članovima 31 i 152 KZRK), jer su, suprotono zajedničkom članu 3 Ženevskih konvencija i članu 4 Dodatnog protokola II, to su pravila međunarodnog prava koja su bila na snazi tokom unutrašnjeg oružanog sukoba na Kosovu.

Sudije su utvrdile da je  Sami Ljuštaku ”kriv” za počinjeno krivično delo ubistva i osuđen je na zatvorsku kaznu od dvanaest (12) godina.

Sudije su utvrdile da je  Sulejman Seljimi ”kriv” za počinjeno krivično delo ratnog zločina, što predstavlja ozbiljan prekršaj zajedničkog člana 3 Ženevskih konvencija i osuđen je na zatvorsku kaznu od šest (6) godina.

Svi ostali optuženi su oslobođeni pošto optužbe protiv njih nisu bile dokazane.

Tužilac je pozdravio presude i nalog suda za pritvor okrivljenih koji su proglašeni krivim.

Tužilac je izrazio svoje poštovanje prema istinskoj hrabrosti žrtava i svedoka koju su svedočili pred sudom uprkos znatnim izazovima, zastrašivanju i poteškoćama.

Tužilac će razmotriti presudu suda u celosti i zadržava pravo žalbe nakon procesa razmatranja”, nvaeo je Euleks..

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare