Sam sebi za života podigao spomenik i odredio do kad će da živi

LESKOVAC

 

Leskovčanin Lazar Girić je za života na Svetoilijskom groblju podigao  spomenik sam sebi (što i nije tako neobično, jer to mnogi rade), sa datumom rođenja, ali i smrti.

Lazar je, tako, sebi prognozirao da će da živi do 2050. godine, što znači da će doživeti okruglo 100 godina!

Pitamo ga zašto je ovo uradio, a on kaže:

-A ko će da mi podigne spomenik, ako ja to ne učinim sam sebi? Sa sestrom, koja živi u Požarevcu, i bratom, koji živi u Beogradu, i koji imaju svoju decu, sam u odličnim odnosima, ali da li će oni da stignu da uopšte i dođu na moju sahranu, a o postavljanju spomenika da i ne pričamo. Zato sam to uradio, kaže ovaj samac koji je u penziji već punih 17 godina.

Kroz smeh, Lazar nam objašnjava da je u penziju otišao sa 50 godina kao upošljenik MUP-a. A onda su komšije rekle – „sada si penzioner, gotov si, brzo ćemo da te urovimo“. E onda je Lazar odlučio, da uinat svima njima koji su ga „otpisali“, živi do stote!

Na donjem delu spomenika, umesto klasičnog „spomenik podiže sebi za života…“, Lazar je napisao „Ja sam bio neko“.

Inače, kao i svoju kuću, i grobno mesto Lazar je sa ukusom i bez nepotrebnih detalja i velikih ulaganja uredio. Odmah pored njegovog budućeg su i grobovi njegovih roditelja. Iako nam to iz skormnosti nije rekao, sazanjemo da je više puta pomogao ljidima koji nisu imali para da kupe parcelu, plaćajući umesto njih troškove.

Možda će mnogi reći da je Lazar Girić osobenjak, ali će se svi isto tako složiti i da je dobar čovek. Da je učinio mnoga dobra dela i pomogao mnogima, ne tražeći zauzvrat ništa. Imao je on još mnogo lepih ideja, ali često nije nailazio na razumevanje ljudi. Na kraju – svako svoju sudbinu sam kroji,  tako je i Lazar odlučio da svoj život utroši kako on misli da treba, pa da na kraju i odredi datum svoje smrti.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Eva
Eva
7 godine pre

Pametan covek. Jedini je problem ko ce mu placati nekada to grobno mesto ? Ako nema nikog da placa komunalcu ,sta ce biti od toga? Veoma je cudan taj zakon i da kazem zalostan, sta je sa svim tim ljudima koji ili nemaju nikog da im placa to mesto ili ne zele oni koji ostanu posle njih. Tako ne bi smelo da bude!