Sakupljaj svoju ambalažu i nosi na reciklažu

NIŠ

„Sakupljaj svoju ambalažu i nosi na reciklažu“, naziv je akcije koja je održana na platou ispred Oficirskog doma u organizaciji JKP „Medijana“ , Grada Niša i Sekopaka, operatera za upravljanje ambalažnog otpada u Srbiji. Akcija je organizovana zajedno sa omladinskom organizacijom KOM 018. Cilj akcije je edukacija mlađih generacija o recikliranju otpada. Prema rečima Sonje Popović iz JKP „Medijana“  kada se radi o edukaciji koja se odnosi na zaštitu životne sredine  i reciklaži jako je važna i solidarnost svih generacija.

                             „Puno dece se danas okupilo na platou ispred Oficirskog doma, to su učenici niških osnovnih škola, koja su sa sobom ponela iz svojih kuća sve ono što može da se reciklira. Želeli smo ovom prilikom da ih edukujemo, ali i da  ih za uzvrat nagradimo. Danas je tu oko 250 do 300 dece uzrasta drugog i trećeg razreda osnovnih škola za koje smo pripremili i novogodišnju predstavu. Na taj način „Medijana“ želi da im se zahvali na njihovom trudu da donesu plastičnu ambalažu koja može da se reciklira“, kazala je Sonja Popović iz JKP „Medijana“.

                             Deca su uz pomoć zaposlenih u JKP „Medijana“ ubacivala u Recilomat koji se nalazi na platou ispred Oficirskog doma, plastične flaše. Plastičan otpad su odlagali i za to posebno postavljene kante za otpad na kojima je označeno za šta su namenjene.

                            Prema rečima Sonje Popović ova aktivnost je prvenstveno i u samom početku bila usmerena ka starijim generacijama. JKP „Medijana“ je postavilo pre nekoliko meseci Reciklomat na platou gde su mladi odlagali staklenu i plastičnu ambalažu.

                            „Reciklomat ima interesantan naziv, a to je „reciklažom do koncerta“. Zajedno sa mladima koji se okupljaju na Keju sproveli smo aktivnost prikupljanja ambalažnog otpada.Prvenstveno se ubacuje staklena i plastična ambalaža kao i limenke i do sada smo, bez podrške mlađih generacija, uspeli da sakupimo 80.690 delova ambalaže.Kada budemo sakupili 100.000 ambalaže mlade ćemo  nagraditi koncertom koji će se održati na amfiteatru gde se mladi najviše i okupljaju“, kaže Sonja Popović.

                              Ona dodaje da su aktivnosti za mlade a odnose se na zaštitu životne sredine organizovane i tokom letnjih meseci.

                               „Cilj svih akcije je bio promovisanje adekvatnog prikupljanja otpada, da objasnimo mladima  da ono što ovde prikupe ne ide u prirodu i da se na taj način  vodi računa o životnoj sredini, a moram da naglasim i o higijeni našeg grada. JKP „Medijana“ preduzima puno aktivnosti u tom pogledu ali ako nemamo podršku građana sve te aktivnosti su kratkoročne. Neka ovo bude apel svima nama, i mlađim i starijim generacijama, da otpad mora da završi u posudi za koju je namenjen a ne u prirodi, pored reke ili na zelenoj površini i svuda oko nas i sa tim moramo prestati“, zaključila je Sonja Popović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare