,,Sakupljači – važna karika cirkularne ekonomije”

LESKOVAC

                                             

 Udruženje Porečje iz Vučja realizuje projekat ,,Sakupljači – važna karika cirkularne ekonomije” koji je podržan od strane Beogradske otvorene škole (BOŠ) kroz projekat Zeleni inkubator u okviru programa ,,Snažno zeleno” koji finansira Evropska unija.                                                                        

              Sakupljanjem sekundarnih sirovina u Leskovcu bave se pretežno pripadnici romske manjinske zajednice i oni su naši najsiromašniji sugradjani. Pored toga što žive od sakupljanja sekundarnih sirovina, oni svojom delatnošću vrše plemenitu dužnost čuvanja životne sredine za sve nas. Poražavajuće je da, uprkos dugogodišnjim nastojanjima aktivista Porečja, ovi ljudi i dalje nemaju priznata nikakva prava. Društveno su nevidljivi i ne prepoznaje ih nijedan lokalni planski dokument. Ovim projektom želimo da stvari menjamo od uzroka. Godinama smo dobijali odgovore kako je neko drugi nadležan, kako nema pravnih osnova za ono što tražimo, i sl. Projekat ,,Sakupljači – važna karika cirkularne ekonomije” ima za krajnji cilj da sakupljači sekundarnih sirovina iz Leskovca udruženi u udruženje sakupljača ,,Marko Crni” i udruženje sakupljača ,,JUPI” budu prepoznati kao akteri u sistemu upravljanja otpadom u novom Lokalnom planu upravljanja otpadom 2021–2030. Tu podrazumevamo da budu definisani njihova uloga i njihova prava, kao i obaveze lokalnih vlasti prema sakupljačima koji će doprineti njihovom boljem položaju u društvu, kako u ekonomskom tako i u socijalnom smislu. Nacionalna strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2016–2025 jedini je strateški dokument koji prepoznaje potrebe ove ciljne grupe i daje preporuke i mere za unapredjenje položaja sakupljača.  U procesu zagovaranja za dopunu novog Lokalnog plana upravljanja otpadom tražićemo da se usaglašavanjem loklanih i nacionalnih planskih dokumenata sakupljačima, kao ključnim akterima u sistemu upravljanja otpadom, napokon da zasluženo mesto.

              Planiramo da u zagovaranje uključimo zainteresovane gradjane Grada Leskovca koji, kao i mi, brinu za stanje životne sredine, nemaju predrasude i ne zatvaraju oči pred ružnom realnošću. Naši saradnici na projektu biće članovi dva pomenuta udruženja, kao i druge organizacije i kulturne ustanove koje imaju iste interese. Ovom prilikom obaveštavamo sve zainteresovane da će u toku narednog meseca biti održana konferencija za gradjane na kojoj ćemo zajedno napraviti plan zagovaranja, i nadamo se da će se odazvati u što većem broju.

                                                                                                  Koordinator projekta

                                                                                                            Milica Jović

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare