SAJAM CIVILNOG DRUŠTVA JUGA SRBIJE U VRANJU

VRANJE

 

Dvadeset I pet organizacija udruženja gradjana učestvovalo je na današnjem Sajmu organizacija civilnog društva Pčinjskog i Jablaničkog okruga

Koordinator  Tasco Resurs centar i menadžer programa za jačanje kapaciteta Gradanskih inicijativa Leo  Rolinger rekao je  za  JUGpress  da su  ovakva okupljanja civilnog sektora “izuzetno važna”.

P6170090

On je rekao da je civilni sector u Jablaničkom I Pčinjskom okrugu “jako razvijen” I da da realizuju “veoma korisne akcije”.

“Sprovode se ekološke  kao I akcije pomoći ženama žrtvama nasilja, edukacije madih a  tu su I  udruženja pčelara . Gradjani  zdosta doprinose razvoju cele Srbije, kroz udruženja  gradjana ali to nije na adekvartan način ispraćeno od strane medija . Jedan deo krivice je I na udruženjima gradjana koja moraju da se agresivnije, u pozitivnom smislu, bore da to što oni rade dopre do gradjana”, rekao je Rolinger.

On je dodao da je debata, na kraju današnjeg sajma, organizovana da bi se razgovralo o načinima finansiranja gradjana iz lokalnih budžeta .

“U budućnosti udruženja gradjana neće biti finansirana ni na koji drugi način već od poreskih obveznika Srbije, to već postoji . Mi se trudimo da te konkurse napravimo otvorenijim, procedure transparentnijim da bi se sredstva davala onim udruženjima  koja stvrano pokreću važne akcije”, rekao je Rolinger.

Menadžerka ABC centra iz Vranja Suzana Popović rekla je za  JUGpress  da je umrežavanje “veoma važna stvar u sektoru”.

 

P6170074

“Sve više I više se pokazuje da organizacije ne mogu da  konkurišu same jer su kompleksniji program kao I projekti kojima se konkuriše kod donator ii zaista su potrebni kapaciteti  jer se radi I na većem području”.

Ona misli da su “to organizacije   prepoznale”,

Uslovi  konkursa su takvi da jedna organizacija retko kada može da se javi za ozbiljnija sredstva”, smatra Popović.

Pored medjusobnog umrežavanja, smatra ona,  veoma je važno  I umrežavanje sa lokalnim samoupravama.

.

“Tu su I  evropski projekti koji su vrlo korisni I rade na razvoju regiona ali koji insistiraju na uključivanu lokalne samouprave. Postoje program gde je potrebno da je lokalna samouprava nosilac ali I oni ne mogu bez civilnog sektora”, rekla je Popović I dodala da je “bitno I da privredni sektor bude uključen I prepozna društveno odgovorno poslovanje”,

“Ta sredstva koja oni daju za  projekte udruženja gradjana se uvek vrate jer se projekti realizuju u sredinama gde oni žive I to nikada nisu bačena sredstva”, smatra Popović.

Njena ocena je  da je rad u civilnom sektoru “vrko ozbiljan I iziskuje celog čoveka”.

Izvršni direktor Omladinskog foruma za edukaciju Roma (OFER) iz Bujanovca Kenan Rašitović smatra da je “od suštinske važnosti” da postoje udruženja gradjana I rade u svakoj zajednici”,

P6170079

“Zajednica kandiduje svoje probleme koje nevladine organizacije, kroz projekte, mogu da reše.

To lokalne samouprave ili neke druge institucije ne mogu ili neće, iz raznih tazloga, ili zato što je sistem takav. Tu nastupaju nevladine organizacije “, smatra Rašitović koji je dodao da su  organizacije civilnog društva spremnije da rešavaju neke probleme zajednice, u odnosu na  glomazni aparat države.

Predsednik nevladine organizacije Perspektiva iz Bujanovca Sevdailj Hiseni rekao je za JUGpress  da  su pre nekoliko godina organizacije koje deluju u različitim zajednicama u toj opštini pokrenule inicijativu za saradnju I umrežavanje.

P6170082

“Problem je u tome što opštinske vlasti ne prepoznaju značaj takvih inicijativa I što ih ne podržavaju, kroz projekte”, kaže Hiseni.

P6170085

 

Član Gradskog grada Vranje Branimir Stojančić rekao je za JUGpress  da je saradnja civilnog društva I lokalnih samouprava dvosmerna.

“Pored realizacije projekata, koiji se finasiraju od strane lokalne samouprave, I nadležnosti koje su , putem tih projekata, prenete organizacijama civilnog  družtva, vrlo je bitna I povratna informacija koje organizacije pružaju lokalnoj samoupravi u uredjenju tih aktivnosti koje one pokrivaju”, rekao je  Stojanćić.

On je dodao da “dugogodišnja saradnjja, koju ima grad Vranje sa civilnim sektorom, pokazuje da svaki novac uložen u aktivosti  je korisno  uložen”, rekao je Stojančić koji je posebno istakao  “partnerski odnos civilnog društva I  lokalne samouprave u  kreiranju pozitivnog okruženja”.

Sajam organizacija civilnog društva južne Srbije organizovao je TACSO resurs centar u saradnji sa gradom Vranjem.

Organizacije civilnog društva iz Leskovca, Vranja i 11 opština iz regiona (Bujanovac, Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište,Preševo, Bojnik, Lebane, Medveđa, Vlasotince, Crna Trava) predstavile su svoje aktivnosti u pešačkoj zoni u Vranju.

Konzorcijum koji je izabran da bude TACSO Resurs Centar u Srbiji predvode Građanske inicijative a njegovi članovi su i: Kuća ljudskih prava, Centar za razvoj neprofitnog sektora i Fondacija za nove komunikacije Dokukino. Projekat Tehničke podrške organizacijama civilnog društva podržan je od strane EU.

 

P6170092

Organizatori su nam rekli da su predstavnici lokalnih vlasti iz Leskovca pozvani da učestvuju na debati   sa  predstavnicima civilnog sektora ali da se niko nije odazvao pozivu.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare