ŠAHTE POD KATANCIMA

LESKOVAC

http://novanasarec.org.rs/wp-admin/post.php?post=627&action=edit

Krađa slivnih rešetki dugogodišnji je problem, pred kojim su  javno preduzeće koje se brine o njihovom održavanju, „Vodovod“, i preduzeće koje upravlja putevima, Direkcija za urbanizam i izgradnju, bili praktično nemoćni.

Direkcija za urbanizam i izgradnju, koja je u obavezi da omogući nesmetano odvijanje saobraćaja i da zaštiti puteve od atmosferskih padavina, započela je posao nabavke i ugradnje novih slivnih rešetki, liveno gvozdenih, sa sistemom za zaključavanje, kako bi se sprečile krađe. Posao, vredan 765.000 dinara, je na tenderu dobila firma „Investgradnja“ iz Leskovca. Rok za izvođenje radova je 30 dana. Budući da je ugovorom predviđena ugradnja 60 rešetki, i da je 40 već ugrađeno, posao će biti završen do kraja meseca, rekao je tehnički direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju Novica Nikolić prilikom obilaska radova na ulasku u grad u blizini „Nevene“.

Zamena rešetki je izvršena na lokacijama pored osnovnih škola, javnih ustanova i na najprometnijim gradskim saobraćajnicama.

-Opredelili smo se za ovaj sistem zbog toga što smo pre tri godine, Direkcija i „Vodovod“, ugradili takođe 60 slivnih rešetki u naselju Slavko Zlatanović, pored OŠ „Vožd Karađorđe“, pored Dečjeg dispanzera, ali je većina njih je nestala. Nadamo se da će ovo što radimo biti uspešno i da će se krađe sprečiti, i ako bude tako nastavićemo ili sa postavljanjem rešetki sa sistemom za zaključavanje, ili nekih drugih, ukoliko se na tržištu pojave takve, rekao je Nikolić.

Ova dava javna preduzeća su do sada solidarno plaćala štetu prouzrokovanu nedostatkom šaht poklopaca učesncima u saobračaju, što za lake telesne povrede iznosi oko 150.000 dinara, dok za teške telesne povrede i do pola miliona dinara.

Inače, prema podacima Direkcije za urbanizam i izgradnju, na saobraćajnicama grada Leskovca ima 3.000 slivnih rešetki, a nedostaje 550. Za svih 550 rešetkni Direkcija u ovom trenutku ne može da obezbedi sredstva, ali se do kraja godine ipak očekuje realizacija još jedne nabavke. Manje je bitno od kog materijala će biti rešetke, ali je bitno da one imaju ateste, odnosno garanciju da će izdržati određeni pritisak, kao i da neće ugroziti saobraćaj i pešake koji idu trotoarom, istakao je Novica Nikolić.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare