SafeJournalists: Osuda pretnji i napada na novinare u Severnoj Makedoniji i Srbiji

PRIŠTINA – SKOPLJE – SARAJEVO – ZAGREB – BEOGRAD – PODGORICA

SafeJournalists mreža najoštrije osuđuje pretnju po život osnivača Civil Media Džabira Derale u Severnoj Makedoniji, kao i napad na novinara televizije N1 Mladena Savatovića tokom direktnog prenosa protesta u Beogradu.

Osnivač Civil Media Džabir Derala dobio je pretnju u komentaru na svoju objavljenu kolumnu na zvaničnoj Fejsbuk stranici „Nove TV Web”, gde je profil po imenu Aleksandar Antić napisao komentar: „Budi vidljiv, gnjido, metak će te stići bez obzira gde se nalazi.“

Udruženje novinara Makedonije (UNM) je ovu pretnju prijavilo Ministarstvu unutrašnjih poslova, a apel je upućen Odeljenju za kompjuterski kriminal i digitalnu forenziku pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ove vrste pretnji po život su krivična dela koja su obuhvaćena Krivičnim zakonikom u Severnoj Makedoniji, za koja je predviđena zatvorska kazna za počinioce. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državno tužilaštvo trebalo bi da ih odmah istraže i procesuiraju kako bi kaznili one koji krše zakon i sprečili ovakva krivična dela u budućnosti.

Novinar televizije N1 Mladen Savatović napadnut je tokom izveštavanja uživo sa protesta. Kako kaže, nepoznati muškarac ga je ometao i dobacivao mu, da bi zatim i fizički nasrnuo na njega.

„To je bilo usred uključenja. On je tu došao i stao. Vikao je nešto ‘foks, foks’ i onda se polako primicao. Kada sam shvatio da će probati da uskoči ispred kamere ili da me napadne usred lajva, onda sam ga pitao ‘šta konkretno čekate’, nakon čega je on bio nepristojan i uneo mi se u lice. Ja sam tada reagovao u afektu, rekao sam mu da će ga policija pronaći, misleći da će on da pobegne. Međutim, on je još više skočio i tada su građani koji su bili tu pritrčali u pomoć“, opisao je Savatović Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) događaj od sinoć. On kaže da je na licu mesta bilo nekoliko pripadnika policije u civilu, ali da oni nisu reagovali i preduzeli radnje u obezbeđivanju mesta i istraživanju slučaja. Kako navodi,  pozvao je policiju koja se pojavila desetak minuta posle incidenta, ali je napadač u međuvremnu pobegao. Policija je sačinila belešku i uputila novinara da sutradan ode u pilicijsku stanicu kako bi prijavio napad.

Više javno tužilaštvo u Beogradu juče je saopštilo povodom napada da je formiralo predmet zbog „postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo Nasilničko ponašanje na javnom skupu“.

„Ove pretnje su direktni napadi ne samo na novinare kojima su se desili, već i na samu suštinu slobode štampe i demokratije u obe zemlje. Pozivamo vlasti da deluju brzo i odlučno u kažnjavanju počinilaca prema nacionalnim zakonima. Uvek ćemo se zalagati za bezbednost novinara i osnovno pravo na slobodu govora. Solidarni smo sa našim kolegama i opiremo se svakom obliku pretnje ili nasilja nad novinarima.”, kaže Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists mreže.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članovima AJM-u i NUNS- u oštroj osudi pretnji upućenih novinarima, kao i osudi fizičkog napada na novinara. Mreža poziva nadležne institucije u Severnoj Makedoniji i Srbiji da odmah reaguju, pronađu i adekvatno kazne počinioce i na taj način pokažu rešenost da zaštite medijske radnike.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.  

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana. 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare