SafeJournalists: Online napadi na novinara zbog teksta o Patrijarhu

BEOGRAF-PRIŠTINA – SKOPJE – SARAJEVO – ZAGREB – PODGORICA

Mreža SafeJournalists zahteva od policije i Tužilaštva da pronađu sve osobe koje su uputile pretnje novinaru Nikoli Krstiću zbog teksta u Danasu. 

Nikola Krstić je napisao tekst u Danasu u kome je, u ličnom stavu, kritikovao neprimerenu izjavu patrijarha SPC-a Porfirija o ženama. Nakon teksta je usledila gomila pretnji na društvenim mrežama u kome se navodi da Krstić treba da “visi na banderi” i da takve “treba istrebiti”.

Poseban problem NUNS vidi u, po svemu sudeći orkestriranoj kampanji preko desničarskih grupa, u kome su veliku ulogu imali i srpski tabloidi, nakon čijeg je pisanja došlo do povećanja pretnji Krstiću na društvenim mrežama. Tabloidi su odmah po objavljivanju teksta, na gotovo istovetan način, izvrtale činjenice iz Krstićevog teksta i isticali da mrzi SPC i postavili pitanje kako je moguće da jede srpski hleb? Ujedno, lažno su navodili da je Krstić pripadnik “Đilasove stranke” i da je pozivao građane na blokadu mosta Gazela. .

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije poručuju da ovakve pretnje ne čude, s obzirom na klimu koja se stvara prema novinarima u Srbiji već duže vreme i podsećaju na veliki broj napada i pritisaka na novinare. Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije objašnjava da pretnje i uvrede koje je dobio naš kolega jasno govore u kakvom opasnom ambijentu rade novinari u Srbiji, ali i sa kakvim se problemima susreću novinari kada kritički pišu. On ukazuje da u ovom teškom momentu za naše društvo, državni organi treba da učine sve da smire tenzije u društvu, a ne da se dodatno raspiruju.

Ono što posebno zabrinjava je što su pretnje usledile nakon teksta o SPC i kritike govora Patrijarha u kome se žene nazivaju jadnice, gde se samo pokazuje da kao društvo nismo spremni za kritiku. Ne treba zaboraviti i da je pre par dan jedan dnevni list prekinuo saradnju sa spisateljicom Biljanom Srbljanović zbog teksta o Patrijarhu.

SafeJournalists mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se osudama pretnji i kampanje pokrenute protiv novinara Krstića i poziva nadležne organe da odmah pronađu i kazne počinioce. Takođe, pozivamo sve učesnike u javnom prostoru da se uzdrže od targetiranja novinara i svih ostalih koji na kritički način pišu o temama od javnog interesa. Pozivamo predstavnike vlasti da osude ovakve pretnje i kampanje i na taj način jasno pošalju poruku da je takvo ponašanje nedozvoljeno.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju:

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare