SafeJournalists: Napadnut foto-reporter u Srbiji

BEOGRAD- PRIŠTINA – SKOPJE – SARAJEVO – ZAGREB – PODGORICA

Foto-reporter lista „Pančevac” Milan Šupica fizički je napadnut  juče nadomak svoje kuće u Pančevu. 

Šupica je fotografisao cveće u improvizovanoj prodavnici kada ga je prodavačica pitala zašto fotografiše, pa joj je pokazao legitimaciju. Nastavio je autom dalje, a kada se zaustavio, trojica nepoznatih napadača izvukli su foto-reportera iz kola i prvo mu pretili verbalno i pocepali torbu u kojoj je bio fotoaparat. Zatim je Šupica dobio nekoliko udaraca u grudi, a kada je hteo da pozove policiju otet mu je telefon iz ruke, izvađena kartica iz fotoaparata i, uz pretnje, napadači su bacili telefon i fotoaparat nazad u auto, dok su karticu sa snimljenim materijalom iz fotoaparata poneli sa sobom. Događaj je prijavljen policiji i podneta je krivična prijava za nanošenje lakših telesnih povreda i krađu imovine tokom obavljanja profesionalne dužnosti. Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu je u saradnji sa PU Pančevo danas je uhapsilo dva lica za koja se sumnja da su napala reportera. Licima je određeno je zadržavanje u trajanju od 48 časova i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni i saslušani u svojstvu osumnjičenih.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) poručuju da su ovakvi napadi na medijske radnike nedopustivi. Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže da je napad na kolegu posledica neprijateljske klime koja se stvara prema novinarima i medijskim radnicima. ,,Ovaj napad još je jedan dokaz u kakvom neprijateljskom i opasnom ambijentu delaju mediji u Srbiji.”, zaključuje Bodrožić. 

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje napade na medijske radnike i poziva nadležne da adekvatno kazne počinioce. 

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.  

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju :  

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare