SafeJournalists: Ministar Elmedin Konaković zloupotrebljava političku moć i javni prostor za verbalne napade na bosanske novinare

BEOGRAD-SARAJEVO

SafeJournalists mreža najoštrije osuđuje politički pritisak i uvrede koje je Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, uputio nekolicini novinara i medija na konferenciji za novinare 25. aprila u Sarajevu.

Zloupotrebom javnog prostora Ministarstva spoljnih poslova i sopstvenog ministarskog položaja, Konaković je pokušao da bez argumenta i dokaza kriminalizuje jedan broj medija i novinara, nazivajući ih „delom medijsko-pravosudne mafije“.Konakovićeve optužbe na račun medija i novinara usledile su nakon što je u Sarajevu i drugim gradovima BiH uhapšeno više osoba iz policije i javnog života pod optužbom da su deo međunarodnog narko-kartela “Tito i Dino”. Bosanskohercegovački istraživački mediji pisali su o mogućim vezama ministra spoljnih poslova BiH sa osobama iz te kriminalne grupe. Ministar Konaković je odbacio takve optužbe nazivajući to “pokušajima ugrožavanja evropskog puta Bosne i Hercegovine”.

Upravni odbor BH novinara (BHJA) podseća da Konaković godinama brutalno preti bosanskim medijima sa različitih pozicija u državnim organima, a posebno napada one novinare koji kritički pišu o načinima na koje obavlja svoje javne dužnosti. Istovremeno, Konaković obmanjuje javnost, posebno putem društvenih mreža, tumačeći kritike novinara upućene njemu kao javnom funkcioneru samo kao napad na državne institucije i/ili državu Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put.

SafeJournalists mreža ocenjuje postupke ministra Elmedina Konakovića kao neprihvatljivo kršenje slobode izražavanja, sigurnosti i dostojanstvenog novinarskog rada, te kao neprimereno ispoljavanje političke moći nad medijskim radnicima. Takođe, Mreža se pridružuje svom članu BHJA u podršci novinarima i medijima u Sarajevu da preduzmu potrebne pravne radnje pred institucijama nadležnim za zaštitu slobode izražavanja i prevenciju svih oblika nasilja nad novinarima i medijima.

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 28.04.2024.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare