SafeJournalists: Gradonačelnik Šipova u BiH mora da snosi posledice zbog prijetnji i uvreda novinarima portala Capital

BEOGRAD-SARAJEVO

SafeJournalists mreža osuđuje brutalne uvrede i pritiske Milana Kovača, predsednika opštine Šipovo i istaknutog člana SNSD-a upućene novinarki Bojani Ninković i Siniši Vukeliću, glavnom i odgovornom uredniku portala Capital iz Banja Luke.

Pretnje i uvrede usledile su nakon što je novinarka Bojana Ninković telefonom pozvala gradonačelnika Milana Kovača da dobije njegov komentar za istraživačku priču o poslovanju njegove privatne firme. Gradonačelnik Kovač je novinare Kapitala nazvao uvredljivim rečima, psovao im je majku i na primitivan i neprihvatljiv način pokušao da dovede u pitanje njihovu nameru da njegovu izjavu i komentare unesu u svoju istraživačku priču. Psovke i uvrede su se nastavile tokom čitavog razgovora, iako je novinarka u više navrata govorila da se ceo razgovor snima i da će biti objavljen.

Upravni odbor Udruženja BH novinari (BHJA) u potpunosti podržava novinarku Bojanu Ninković i urednika Sinišu Vukelića, te ih ohrabruje da preduzmu mere propisane zakonom kako bi konačno sankcionisali neprihvatljivu, primitivnu i mizogičnu komunikaciju gradonačelnika Kovača sa novinarima portala Capital i drugih istraživačkih medija u BiH.

SafeJournalist mreža ocenjuje ponašanje gradonačelnika Milana Kovača kao neprihvatljivo kršenje slobode izražavanja, bezbednosti i dostojanstva novinarskog rada, kao i neprimereno ispoljavanje političke moći prema medijskim radnicima. Takođe, Mreža je ovaj slučaj prepoznala kao tipičan mizoginistički i politički napad na novinarku sa elementima rodno zasnovanog nasilja, što je gradonačelnik Kovač ranije demonstrirao u komunikaciji sa novinarkama, na šta su upozorile kolege iz BH novinara.

SafeJournalist mreža se pridružuje svom članiu Udruženju BH novinari u podršci novinarima portala Capital i njihovoj nameri da podnose tužbe i preduzimaju druge pravne radnje pred institucijama nadležnim za zaštitu slobode izražavanja i prevenciju svih oblika rodno zasnovanog nasilja nad medijskim radnicima.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 5.4.2024.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare