SafeJournalists: Fizički napadi na novinare u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini

PRIŠTINA – SKOPLJE – SARAJEVO – ZAGREB – BEOGRAD – PODGORICA

Novinar i vlasnik portala Times.ba Mirza Dervišević zadobio je teže povrede kada je napadnut na ulici u Brčkom, Bosna i Hercegovina. U Severnoj Makedoniji, snimatelja i novinarke TV Alsat-a Eru Đakovu i Saru Hodžu napao je vlasnik berbernice u skopskoj čaršiji.

Napad na Mirzu Derviševića  desio se u subotu uveče, kada je nepoznata osoba fizički nasrnula na Derviševića i nanela mu teže povrede glave. Dervišević živi u inostranstvu, a u trenutku napada bio je na godišnjem odmoru u Brčkom. Novinar je napad detaljno opisao policiji, te su, po njihovim rečima, preduzete sve radnje kako bi se počinilac uhvatio. 

Upravni odbor Udruženja BH novinari osudio je fizičko nasilje prema kolegi Derviševiću. Iz udruženja skreću pažnju na učestalo nasilje prema novinarima/kama i stvaranje neprijateljskog okruženja za sve medijske radnike/ce i aktiviste/ce koji kritički promišljaju i pišu o aktuelnim dešavanjimau Bosni i Hercegovini.  „Ovaj napad jeste jedan od brojnih i brutalnih fizičkih napada koji su se desili poslednjih meseci – zato je od izuzetne važnosti brza i efikasna istraga policije, sankcionisanje osoba i/ili grupa  koje stoje iza ovog čina, te pravovremeno informisanje javnosti. Novinari moraju imati sigurno okruženje za svoj rad, ali ne smeju biti meta napada zbog svog posla i kada nisu na svakodnevnom novinarskom zadatku“, naglašavaju iz BH novinara. 

U Severnoj Makedoniji juče je, dok su snimali promotivne priloge za emisiju u skopskoj čaršiji na javnoj površini, snimatelja (koji je želeo da ostane anoniman) i novinarke TV Alsat-a Eru Đakovu i Saru Hodžu, napao vlasnik jedne berbernice u čaršiji. On je izašao iz jedne od radnji sa makazama i obratio im se verbalnim uvredama i pretnjama po život, te naneo povrede glave snimatelju. Tokom fizičkog napada, oštećena je i oprema za snimanje. 

Iz Udruženje novinara Makedonije (ZNM) naglašavaju da je za pretnje po život kao krivično delo predviđena Krivičnim zakonikom, a MUP i Tužilaštvo treba hitno da ih istraže i procesuiraju i kazne počinioca kako bi sprečili ovakva krivična dela u budućnosti. „Kada se u delu društva stvori atmosfera uvreda, optužbi i etiketiranja novinara, to se obično završi fizičkim napadom. Ovog puta, s obzirom da je napadač nosio oružje, moglo je biti i gore. Nadam se da ćemo vrlo brzo videti efekte novog zakona koji predviđa zatvorsku kaznu za napad na novinara.”, istakao je Mladen Čadikovski, predsednik ZNM-a.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članicama Udruženju BH novinari i  Udruženju novinara Makedonije i žestoko osuđuje fizičke napade na medijske radnike. Mreža poziva nadležne institucije u BH i Sevenoj Makedoniji da  reaguju po hitnom postupku i što pre pronađu i adekvatno kazne počinioce i time pokažu odlučnost da zaštite medijske radnike. 

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.  

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore (kraj) MN/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare