Do sada registrovano 75 slučajeva salmonele, u dvadeset slučajeva su nosioci

LESKOVAC

 

Do  danas je  u Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ)  u Leskovcu registrovano  75 slučajeva salmonele, od toga su u 20 slučajeva u pitanju nosioci ove zarazne bakterije, rekla je za JUGpress direktorka ove ustanove dr Aleksandre Nikolić .

Podaci ZZJZ govore da je od početka epidemije, 16. oktobra, do 20. oktobra obolelo sedmoro dece.

Najveći broj obolelih, 38, registrovan je u periodu od 21. do 27. oktobra, odnosno 23. oktobra kada je registrovano devetoro obolelih.

Od 28. oktobra prisutan je trend opadanja registrovanih slučajeva obolevanja.

Budući da ovako iznešeni podaci, prema kojima je na početku epidemije bilo sedmoro obolelih, sa sada ih je 55, zbunjuju javnost jer ne ukazuju na smirivanje epidemije, od direktoruke Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandre Nikolić zatražili smo objašnjenje.

„Do ovakvih brojki došlo se velikim angažovanjem ZZJZ, koji je sproveo aktivno ispitivanje i kontrolu dece u vrtića. Tako je salmonela pronađena kod dece koja su već ozdravela. Rezultati se, dakle, iznose po datumima obolevanja, pa se retroaktivno dolazi do zaključka da je obolevanja bilo i da su deca sada zdrava. Za ovu epidemiju karateristična je blaža klinička slika kod mnoge obolele dece, tako da roditelji nisu ni prepoznavali bolest“, objasnila je ona.

Nikolić je rekla  da je od 28. oktobra obolelo još devetoro dece,  što ukazuje na trend opadanja registrovanih slučajeva obolevanja.

Na osnovu izvršenih epidemioloških ispitivanja i analiza dobijenih laboratorijskih rezultata, i dalje se pretpostavlja da je put prenosa u epidimiji kontakt.

Karakterističa ove epidemije je da je kod većeg broj dece registvorovana blaža klinička slika sa blažom simtomatologijom, posebno na početku epidemije, pa su deca simtomatski lečena, a pojedina deca su istovremeno odlazila u vrtiće i na rođendane, i tako se širila epidemija.

ZZJZ nastavlja intenzivno sprovođenje svih protivepidemijskih mera u vrtićima i porodicama obolele dece.

Nije zabeleženo da su osim dece obolevali i drugi članovi porodice.

 

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Janikis
Janikis
7 godine pre

Zašto se ne oglašava direktorka vrtića.Da nije možda na godišnjem odmoru.Sramota.

roditelji su zarazili vrtice
roditelji su zarazili vrtice
7 godine pre
Odgovori  Janikis

Da je ne bi dovodili u vezu sa salmonelom. Ona nema veze sa tim sto deca iz vrtica ciji je ona direktor imaju salmonelu. Ona se sakrila iza zavoda. Ne znam ko ce ubediti roditelje da se deca vrate u vrtic? Zavod mozda? Nemoj slucajno da je izasla direktorka vrtica da poziva roditelje da slobodno smeju da dovedu decu. A i sto bi kad su roditelji krivi za salmonelu. To su im hladno porucile obadve direktorke. Roditelji, vi ste krivi sto vi nemate salmonelu, sto vasi muzevi nemaju salonelu, sto starija braca i sestre bolesne dece nemaju salmonelu, vi ste krivi sto samo deca iz vrtica imaju salmonelu koja je usla u vrtice preko vase dece. Vi ste roditelji zarazili vrtice, zato se u njega ne vracajte, jer kad god naredni put deca budu bolesna, krive ce biti igraonice, klackalice i ljuljaske.