Šabić: Ohrabruju odluke sudija o oslobađajućim presudama

BEOGRAD

Advokat i predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava Rodoljub Šabić pozdravio je danas u pisanoj izjavi veliki i rastući broj oslobađajućih presuda prekršajnih sudova u postupcima pokrenutim protiv građana koju su učestvovali u demonstracijama krajem prošle godine i to nazvao ohrabrujućim.

Šabić je ocenio da, i u žalosnim uslovima srpskog pravosuđa, brojne sudije pokazuju da su svesni da im je primarni zadatak zaštita prava građana i zakonitosti i da ga ne podređuju volji aktuelne vlasti.

Procenio je da će, uz dosadašnjih više desetina, biti još mnogo oslobađajućih presuda, kao i da će još u velikom broju postupaka sudovi, manje demonstrativno ali ipak izvesno, isključiti odgovornost građana, tako što će postupke svesno gurnuti u zastarelost.

“Čak i u uslovima potpuno urušene nezavisnosti pravosuđa, ipak se moglo nadati ovakvoj reakciji sudova. Jer, bilo je zaista očigledno da je robustna i koordinirana akcija pokretanja prekršajnih postupaka protiv velikog broja građana i nepravedna i nezakonita, da se vlast zapravo sveti ljudima koje je sama isprovocirala da protestuju ignorisanjem njihovih inače potpuno opravdanih zahteva, što je na kraju priznala prihvatajući te zahteve u potpunosti”, poručio je Šabić.

Dodao je da je Civilni odbor, kao i cela struka, od početka ukazivao da se akcija zasniva na nepoštovanju ustavom garantovanih prava građana, zlonamerenom tumačenju propisa o bezbednosti saobraćaja i javnom redu i miru, kao i konstruisanim, odnosno nezakonito pribavljenim dokazima, a da je zapravo reč o pokušaju zastrašivanja građana u svrhu njihovog destimulisanja da koriste pravo na mirno okupljanje.

“Dobro je što prekršajne sudije pokazuju da ne prihvataju da podrže takvu nepravednu i protivpravnu akciju, pa građani neće nezasluženo snositi odgovornost, ali nije dobro što odgovornost neće snositi i neko drugi ko joj ne bi smeo izbeći”, istakao je Šabić. 

Prema njegovom mišljenju, ne sme se zaboraviti da nije u pitanju nekakva nesvesna, slučajna greška policije, odnosno vlasti.

“Vlast je  svesno i namerno ušla u masovnu akciju, neki policajci su i javno potvrdili da su bili svesni da za izdavanje prekršajnih naloga nema uslova ali da im je bilo naređeno da to rade. Vlast je bila na vreme, odmah na početku, upozorena na protivpravnost i nepravičnost, na nju je apelovano da odustane ali uprkos upozorenjima i apelima nije odustala”, ukazao je Šabić.

 Zaključio je da iza takvog rigidnog stava stoji vrh Ministarstva unutrašnjih poslova, koji bi za to morao da snosi odgovornost pošto su, kako je ocenio, jedini realni efekti akcije nepotrebno maltretiranje građana i “zatrpavanje” prekršajnih sudova novim predmetima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare