Sa organizacijom „Help“ grad Vranje potpisao Memorandum o razumevanju

VRANJE

Gradonačelnik  Slobodan Milenković i šef Kancelarije Helpa u Vranju, Bane Stanojković potpisali su Memorandum o razumevanju u okviru  projektu ,,Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.


Memorandum definiše okvire saradnje na projektu čiji je opšti cilj ukiljučivanje Roma i ostalih ugroženih grupa stanovništva u socijalni i ekonomski ciklus, kao i smanjenje siromaštva među ciljnim grupama.

Cilj projekta  obezbeđivanje boljeg pristupa tržištu rada za mlade Rome i ostale socijalno ugrožene stanovnike Vranja, kaže gradonačelnik dr Milenković.

„To je nastavak trogodišnjeg projekta koji sprovodimo sa nemačkom organizacijom „Halp“. Projektne aktivnosti će se ralizovati kroz komponente samozapošljavanja dodelom grantova u opremi, povećanjem zapošljavanja mladih organizovanjem radne prakse i izgrađivanja kapaciteta neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina organizovanjem različitih vidova obuka“, istakao je gradonačelnik.

Prva komponenta projekta se odnosi na dodelu grantova u robi i mašinama za pokretanje ili unapređenje  posla, druga podrazumeva stručnu praksu, a treća se odnosi na sprovođenje mera gde će postojati tipske regionalne deponije, za koje će gradovi i opštine dobijati smećare za prevoz kao i kante za smeće“, rekao je šef Kancelarije Helpa u Vranju, Bane Stanojković.

On je dodao da je projektom u svim ciljnim gradovima i opštinama planirana dodela ukupno 310 grantova u vrednosti od 1.500, 2.400 i 3.600 evra, kao i plaćeno stažiranje za 25 mladih  bez zvaničnog školskog obrazovanja

Javni poziv za prijavljivanje za sve zainteresovane za uključivanje u ovaj projekat biće raspisan u januara. Projekat finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Do septembra  2020. godine realizovaće ga nemačka organizacija „Help“ u 19 gradova i opština u Srbiji.

Vrednost projekta je 2,05  miliona evra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare