Sa manje od 60 bodova na budžet samo ako ima mesta

NIŠ-BEOGRAD

 Na zahteve studenata, a imajući u vidu okolnosti izazvane epidemijom zarazne bolesti COVID-19 u prethodne dve godine, Ministarstvo preporučilo je visokoškolskim ustanovama da prilagode dinamiku izmirivanja studentskih obaveza prema visokoškolskim ustanovama i omoguće studentima uplatu iznosa školarine u više rata.

      U preporuci koja je dostavljena visokoškolskim ustanovama stoji i da se omogući studentima završnih godina studija osnovnih studija upis do 90 ESPB bodova, da se produže rok za upis na master studije za dve nedelje, a za upis na doktorske studije za mesec dana. Preporučuje se, takođe da se omoguće studentima minimum dva „apsolventska“ roka, kao i da trajanje rokova prilagode epidemiološkoj situaciji u cilju sprečavanja povećanog broja studenata koji istovremeno borave u prostorijama ustanove. U slučajevima kada je to moguće predvide dodatne termine za izvršavanje predispitnih obaveza.

   „Zbog nemogućnosti studenata da u uslovima epidemije ispune svoje obaveze u izradi master radova i doktorskih disertacija, u slučajevima kada je studentu ostao samo master rad, odnosno doktorska disertacija, rok za plaćanje prenosa bodova koji nosi master rad, odnosno doktorska disertacija bude do odbrane rada, ali ne kasnije od juna 2023. godine“, navodi se u preporuci.

    Visokoškolskim ustanovama preporučeno je da studenti i sa manje od 60 ESPB imaju pravo upisa u narednu godinu studija u statusu budžetskog studenta samo ukoliko nije popunjen ukupan broj raspoloživih budžetskih mesta.

   Ranije ove nedelje Ministarstvo je preporučilo da se studentima koji su upisani po Bolonji, a kojima je istekao rok za završetak studija u dvostrukom, odnosno trostrukom broju školskih godina, na lični zahtev, produži studiranje za još jednu školsku godinu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare