Ružić: Rešili smo pitanje udžbenika na albanskom

BUJANOVAC

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružć rekao je za JUGpress da je kroz razgovore rešeno pitanje udžbenika na albanskom jeziku

Ružić je danas boravio u Bujanovcu gde je imao zajednički sastanak sa ambasadorom OEBS-a Janom Bratu, ministarkom za ljudska prava Gordanom Čomić , predstavnicima Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa i predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Ragmijem Mustafom.

” Drago mi je ne samo da je uspešan razgovor bio, nego i što smo u ovih mesec dana sa predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine rešili i pitanje udžbenika na albanskom jeziku”, rekao je Ružić.

“Činjenica da sam se odazvao na poziv ministarke Čomić da u ovom kratkom roku ponovo posetim Bujanovac i predstavimo rezultate iz oblasti obrazovanja za pripadnike albanske nacionalne manjine, pa i porazgovaramo o još nekim pitanjima, govori o spremnosti Ministarstva prosvete da doprinese unapređenju uslova za normalan život, za ulaganje u mlade, za negovanje različitosti kao naše vrednosti, za kreiranje još tolerantnijeg i boljeg društva u kojem svi mi živimo”, dodao je Ružić.

On je rekao i da je Vlada Srbija poznata po svom kontinuiranom radu na unapređenju položaja pripadnika nacionalnih manjina u svim sferama života, pa i u obrazovanju.

” Upravo rezultati RS iz ove oblasti su širom sveta hvaljeni i isticani kao odlični. Trenutno, na 41. zasedanju UNESKA u Parizu, Srbija je u izveštaju pomenuta čak 30 puta kao primer dobre prakse kada je inkluzija u obrazovanju u pitanju.
Nema sumnje da smo na dobrom putu, pa i lideri u ovoj oblasti”, konstatovao je Ružić.
On je rekao i da je pre mesec dana ” lično boravio u Bujanovcu kako bih sa visokim komesarom OEBSa, dekanom Ekonomskog fakulteta iz Subotice, čiji ogranak postoji u Bujanovcu i predstavnicima albanske nacionalne manjine pokrenuo dijalog na temu rešavanja određenih izazova u ovoj oblasti”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare