Rudari slutili nesreću, sada mnogi daju otkaz

BEOGRAD-SOKO BANJA

Mnogi rudari planiraju da daju otkaz zbog nebezbednih uslova rada, a i ja ću razmisliti da li ću se vratiti u rudnik, izjavio je Saša Dimitrijević, jedan od rudara povređenih u rudniku “Soko”, u kojem je 1. aprila poginulo osam njegovih kolega, a još 20 ih je povređeno.

“Mnogi planiraju da daju otkaz, posebno mlađi rudari, a među njima ima i dece od 20 i nešto godina. Nesreća je bila strašna, a rad u rudniku je nebezbedan”, rekao je Dimitrijević za list “Danas”, navodeći da će i sam razmisliti hoće li se vratiti na posao posle lečenja.

Dimitrijević je potvrdio da se u rudniku u poslednje rveme govorilo da uslovi rada nisu bezbedni, a da su rudari sa strahom i lošom slutnjom ulazili u jamu.

“Znalo se da će se nešto desiti, to su bili neispitani radovi, jedino se nije znalo u kom trenutku će se to desiti i šta sve. Nismo znali da li će nam glave doći voda, mulj ili metan – a svega je bilo – ili sve tri stvari odjednom”, rekao je Dimitrijević.

On je podsetio da je njegov kolega iz sela Bobovišta pred odlazak u treću smenu veče pre nesreće otišao kod komšije da popiju rakiju, govoreći da mu je to možda posladnja, a supruzi je rekao da mu spremi odelo za sahranu.

“Mnogim se nije išlo na posao”, rekao je Dimitrijvić.

Ministarka ridarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je na dan nesreće da je rudnik “Soko” “opskrbljen svom potrebnom opremom i monitoringom” i da je “svaki trenutak nesreće zabeležen”.

Vršilac dužnosti direktora “Resavice” Saša Spasić ocenio je da se “situacija u rudniku nije mogla predvideti” i da “uređaji za merenje koncentracije metana nisu pokazivali ništašto bi ukazivalo na tragediju”.

Istraga o nesreći u rudniku “Soko” nije završena, a ministarka Mihajlović izjavila je da su se svi nastradali rudari ugušili metanom.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare