Ršumović: Zakonom zaštititi ćirilicu i srpski jezik

NIŠ

Nizom kulturnih programa juče i danas u Nišu je uspešno započela republička akcija “Negujmo srpski jezik”. Književni programi, predstave, izložbe, tribine, izložbe postera posvečenih akciji, ali i stručni seminari predviđeni za nastavnike srpskog jezika i književnosti, poslali su poruku svima u Srbiji da čuvaju i neguju svoj jezik i ćirilicu.

Učesnik i gost manifestacije bio je književnik Ljubivoje Ršumović ,  pesnik koji je svojim pesmama vaspitavao generacije učenika čije stihove pevaju svi dečiji horovi. On je u okviru Međunarodnog dana maternjeg jezika u Narodnoj biblioteci u Nišu učestvovao u književnom programu “ Likovi iz srpskog”, namenjenom najmlađima. Sala biblioteke Stevan Sremac bila je mala da primi sve zainteresovane učenike koji su želeli da se druže sa pesnikom koji je sve svoje knjige pisao ćiriličnim poismom zbog čega su ga novinari u Nišu nazvali “najboljim promoterom srpskog jezika”.

Na ovu novunarsku primedbu on je odgovorio:

” Taman posla. Najbolji promoter srpskog jezika je sam jezik i ovaj čika ovde pored kojeg stojim, Vuk Karadžić. Ne smem zaboraviti i sve kolege pisce koji zahtevaju od svojih izdavača da njihove knjige budu štampane na ćirilici.”

Ljubivoje Ršumović sa žaljenjem konstatuje da smo zapostavili srpski jezik, I da ga nismo u dovoljnoj meri zaštitili.

“ Ono što je osnovno u svemu tome je da mi nemamo nikakav odnos prema njemu. Deklarativno ga branimo, u stvari ništa ne preduzimamo da ga odbranimo. Ja čujem da postoje zakoni neki  koji zabranjuju upotrebu stranih reči i stranog pisma, međutim, to niko ne poštuje. Sve dok ne budemo pravna država dotle će i ćirilica kao i druge vrednosti naroda biti ugrožene. Sve dok država ne preduzme neke korake, čak bih rekao drakonske korake- da se zaštiti ćirilica, da se zaštite deca, da se zaštite žene, ne možemo zaštititi naš jezik.Treba kažnjavati zloupotrebu kuća, ulica, štampe, to je osnovno. Jer te zloupotrebe su atak na naš jezik.”

Kao pesnik koji je svakodnevno svojim stihovima, televizijskim emisijama i neposrednim pesničkim susretima sreće sa decom, Ršumović tvrdi da je veoma važno da deca od malih nogu uče i neguju izvorni srpski jerik.

“Deca treba da budu svesna da imaju svoj jezik. Kada im se u školi kaže strani jezik da znaju da je to Engleski, Francuski, Nemački…Važno je učiti strane jezike, ali učenje maternjeg jezika takođe je važno. Pri tom zalažem se da ga treba zvati maternjim a ne a ne srpski. Svađe oko srpskog jezika podelile su narod, nanele više nevolja i nesuglasica nego išta drugo. Deca se ugledaju na starije. Poznato je da se deca najbolje vaspitavaju ličnim primerom, a kod nas je ispalo da se najmanje vaspitavaju.”, dodao je popularni Ršum

Na pitanje “Kako ćirilicu i srpski jezik odbraniti od sve češće upotrebe tuđica i internet rečnika, odgovorio je:

“Onaj ko pristane da koristi internet mora da zna jezik interneta koji je takođe strani jezik dok ne pripitomimo internet i ne počnemo upotrebljavati srpski jezik i ćirilicu. Doći će do toga. U Rusiji je internet na ćirilici, zašto ćirilica ne bi bila na internetu i u Srbiji?

Manifestacija se iz Niša širi  po celoj Srbiji.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare