ROSA: Zna li načelnica za problem preranih brakova medju Romima?

LESKOVAC

Udruženje gradjana „Rosa „ reagovalo je povodom obrazloženja na  sednici Gradskog veća o tome zašto njihov projekat neće biti podržan .

“Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća , od 28 projekata iz Oblasti socijalne zaštite koji će se finansirati iz budžeta grada leskovca u periodu od jula do decembra ove godine , bez obrazloženja odbijen je samo projekat ,, Preventivno delovanje u cilju sprečavanja preranih brakova kod romske zajednice u Leskovcu”, navodi.

Ovaj projekat uradila je Organizacija  ROSA koja ima dugu tradiciju i kredibilitet u izradi programa, ne samo kod domaćih, već i medjunarodnih organizacija i koja je svoje delovanje dokazala deceniju unazad.

Posebno čudi obrazloženje koje je dato od strane načelnice Gradske uprave za društvene delatnosti Suzane Stanković ilić u kome nije rečeno o projektu ništa konkretno ,  pa čak ni njegov naziv, aktivnosti i ciljevi, osim  da program nije odobren od strane komisije jer “svojim aktivnostima nije u saglasnosti sa temom i nazivom”.

Organizacija ROSA  postavlja pitanje kako je moguće da načelnica nije upoznata sa problemom preranog stupanja u brak osoba romske polulacije i o pogubnim posledicama na zdravlje, obrazovni i socijalni aspekt ovog problema , pogotovo u uslovima kada i domaća i medjunarodna stručna, medicinska  psihološka, obrazovna  i sociološka javnost iznose poražavajuće podatke ovog fenomena.

Postavljamo pitanje koji su kriterijumi rukovodili komisiju da ne uzme u obzir sve ono što je očiti cilj projekta? Sa druge strane isti projekat je naišao na široku podršku Fondova Evropske Unije  kao što su organizacije  EU PROGRES  i  UNICEF koje imaju daleko rigoroznije propozicije.

U istupanju gradonačelnika Gorana Cvetanovića, koji je jedino učestvovao u raspravi ,  naziv projekta  nije ni spomenut, već je apostrofirano da je u pitanju lični interes porodice Saitović, koja realizacijiom ovog posla želi da stekne imovinsku korist.

Napominjemo da nikada nismo radili u ličnom interesu , osim da bi smo pokrili samo osnovne troškove, a da smo radom od preko 10 godina doprineli edukaciji Roma i njihovom uključivanju u sve tokove društva što je i cilj ne samo ovog već i svih ranijih projekata koji su radjeni u cilju širenja multietničnosti i tolerancije i bez ikakvih drugih ciljeva i favorizovanja roma iako su načela proklamovane dekade roma ponekad to zahtevala.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je neargumentovano iz ne znamo kojih pobuda odbacio projekat i izneo  kvalifikaciju sticanja imovinske dobiti . Još jednom napominjem da organizacija  ROSA  nije porodična firma , već legitimno i zakonski registrovana i respektabilna organizacija koja je za svoj rad dobijala brojne pohvale i priznanja.

Bez ulaženja u dublje razloge samo izražavamo čudjenje kako i po kojim kriterijumima i od kojih stručnjaka će se odlučivati na dalje o sudbini programa iz oblasti socijalne zaštite”, saopštilo je ovo udruženje.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mita
Mita
7 godine pre

SNS rade protiv Roma 🙁

tumace mu spanska sela
tumace mu spanska sela
7 godine pre

Gradonacelnik ne cita projekte. Njemu prepricavaju. Kao Zarko kad prepricava sta se negde dogadja. Desava se, kao kod Zarka, da to blage veze nema sa mozgom sto mu prenose. E, kad bi samo procitao, da se jednom sam uveri u istinitost onoga sto mu prenose.

Moguce je da nije najbolje shvatio o cemu je projekat.

goks
goks
7 godine pre

Danas jedan medij tvrdi da je direkcija drzala konferenciju. A ja bi hteo da se ovde informisem o tome. Ipak vise verujem ovom portalu o tome sta se je desavalo na toj konferenciji. Ne znam da li ste i vi bili, jesu li i vas zvali, ali ne vidim da ste preneli bilo sta u vezi sa tim. Nije valjda da vas diskriminisu pa ne zovu sve? Znaju li oni da vecina gradjana hoce da se informise na drugom mestu, od onog koje oni biraju da pozovu i obaveste ih? Ili je tacno sto se prica da direkcija iz straha cuva dobre odnose finansijskim ugovorom koji je iz straha potpisala sa medijem na cijem portalu se blate javna preduzeca.

radovan
radovan
7 godine pre
Odgovori  goks

Pazi stvarno! Sad sam i ja primetio.

sto te ne ubije, to te ojaca
sto te ne ubije, to te ojaca
7 godine pre
Odgovori  goks

To je selska logika. Prijatelj ga posavetovao. Budalo, potpisi ugovor, plati kao saradnju, i tako ce zapusis usta na kritike novinara. Nista princip i dostojanstvo. Novinari pucaju, a ti cekas, da vidis hoce li pobediti lazov koji puca ili nevino pogodjeni? Puska opali, puska pogodi, al pravedan na jos jace noge ustaje.

ranko
ranko
7 godine pre

Meni obrazlozenje lici ko kad dotrci Zarko i istraca neku pogresnu informaciju u zelji da mu se uvuce.Nit proveri, samo da bude vazan i prvi mu saopsti kako mu rade o glavi. Oduvek se tako gurao, panjkajuci druge, smisljajuci lazi.