Rosa realizuje projekat o sprečavanju preranih brakova

LESKOVAC

Nevladina organizacija Romska obnova, saradnja i alternativa, ROSA, u okviru projekta „Preventivno delovanje u cilju sprečavanja preranih brakova kod Roma u Jablaničkom okrugu“ organovala je prvu edukativnu radionici koja je održana u prostorijama OŠ „Svetozar Marković“ u Leskovcu. Edukativna radionica namenjena je za 20 romskih učenika viših razreda ove škole, kao i roditelje čija deca pohađaju ovu školu.
Laura Saitović ispred organizacije ROSA kaže da je cilj ove edukativne radionice da se ukaže na zdravstvene, ekonomske i socijalne probleme stupanja u rani brak, kao i na mogućnosti koje se ostvaruju obrazovanjem i zapošljavanjem.


Direktor osnovne škole „Svetozar Marković“ Jovica Marjanović ističe važnost ovakvih predavanja za školu.
„U proteklih desetak godina, koliko sam ja u ovoj školi, dešavalo se da nam deca napuštaju školu pre završetka iste zbog raznih okolnosti, ili ne upišu srednju, što je još značajnija priča. Mi smo rado otvorili vrata škole za ove potrebe i nadam se da će iz ovoga proistići nešto dobro, da mladi Romi ostanu u školskoj populaciji. Ternutno ovu školu pohađa 138 učenika romske nacionalnosti i među njima i dece koja imaju odličan uspeh i pokazuju izvanredne rezultate.“
Projekat se realizuje u četiri opštine Jablaničkog okruga, Leskovcu, Lebanu, Bojniku i Vlasotincu u saradnji sa centrima za socijalni rad iz navedenih opština, a finansiran je od strane Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije preko programa Evropski PROGRES.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare