Romske porodice iz naselja 12.februar dobili struju, ali ono što se potroši mora i da se plati

NIŠ

Romi iz niškog naselja 12. februar su posle devet meseci provedenih u mraku konačno dobili struju. Iz Udruženja „Opre Roma“ navode da je reč o kratkoročnom, bezbednom i legalnom rešenju. Gradonačelnica Niša navodi da trajanje ovog rešenja zavisi isključivo od stanovnika tog naselja, i toga da li će plaćati struju.

                                    „Nedavno smo imali sastanak sa novom ministarkom energetike i sa nevladinim organizacijama i ostalo je usmeno obećanje da će struja biti plaćana. Niko nije stavio potpis niti garantovao da će struja stvarno biti plaćana. Svesni smo toga da ono što se potroši mora i da se plati. Te kuće neće moći da budu legalizovane, jer se nalaze delom na privatnom zemljištu, kompanija koje su u stečaju. To je problem koji će oni morati da rešavaju, Grad će u tome da im pomogne, ali samo dokle možemo“, poručila je gradonačelnica.

                                   Sotirovski je dodala da je ovo samo privremeno rešenje, i da ukoliko Romi iz tog naselja ne ispoštuju dogovor i ne plaćaju struju, EPS će biti primoran da im ponovo isključi struju.

                                  Sa predstavnicima nevladinih organizacija i romske zajednice, Grad je vodio razgovore i o raseljavanju Roma iz naselja Crvena Zvezda koji borave nelegalno na privatnom posedu. Njima je ovo rešenje već predočeno a prema rečima gradonačelnice oni su saglasni sa tim.

                               „Sa predstavnicima romske zajednice smo jutros imali razgovore i u vezi sa Crvenom Zvezdom. Očekuje nas raseljavanje tih ljudi sa Crvene Zvezde i oni su potpuno svesni da sa tog prostora moraju da odu, jer smo upozoreni od strane advokata privatnih lica čija je to zemlja, da će Grad biti tužen ako u neko dogledno vreme ne iselimo te porodice. Zajedno smo sa Gradskom stambenom agencijom, Nacionalnim savetom Roma i nevladinim organizacijama, koje funkcionišu u okviru romske populacije, razgovarali da apliciramo ka Evropi kako bismo mogli da dobijemo novac za izgradnju tih stanova“, rekla je Sotirovski.

                             Grad je već opredelio lokaciju za te stanove. Ona se takođe nalazi na Crvenoj Zvezdi a plac pripada Gradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare