Opet najavljuju izmeštanje pruge iz centra Niša

NIŠ

Nekoliko decenija Nišlije imaju primedbu na prugu koja prolazi kroz sam grad. Mnogo njih je stradalo na neobeleženim pružnim prelazima. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski navodi da je Grad nikad bliže tome da se ta pruga konačno izmesti.Da bi se to i dogodilo nephodno je da se prvo izgradi obilaznica oko grda, a tek onda uklone šene koje prolaze kroz grad.

                                   „Preko 30 godina slušamo da treba da se izmesti pruga. Koliko je važan taj posao mnogo puta smo objašnjavali ministrima saobraćaja, i država je potpuno svesna šta znači kada voz prolazi pored škole, Kliničkog centra, Vojne bolnice i tako dalje. Da bi pruga bila izmeštena mora da se prvo napravi severna saobraćajnica, odnosno obilaznica oko grada od stanice u Popovcu do stanice u Sićevu. Sve to je, istovremeno,  povezano sa još jednim jako važnim poslom, a to je modernizacija pruge od Niša do Dimitrovgrada i njena elektrifikacija. Važno je da je za elektrifikaciju pruge završen prvi tender i potpisani su prvi ugovori sa izvodjačima radova i u 2023. godini se očekuje početak radova. Što se tiče radova na obilaznici, deo tendera biće objavljen u martu mesecu. Grad je završio svoj deo posla, zatim ostaje da se Železnica Srbije dogovori sa pet porodica koje žive u zgradi koja će morati da bude srušena“, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

                            Stanarima te zgrade su ponuđeni stanovi u zakup, ali su oni to odbili jer žele stanove u trajnom vlasništvu, što Grad nema pravo da ponudi. Druga mogućnost je da Grad stanarima da 20 miliona dinara koliko je predviđeno Akcionim planom.

                             „Dakle, na Železnici je da dogovori sa medijatorima koji dolaze iz Evropre, pošto je to važan evropski projekat i reše problem.  To u ovom trenutku nije prepreka da radovi počnu. Najvažnije je da su projekti završeni i da smo mi nikad bliže do izmeštanje pruge“, ističe Sotirovski.

                               Gradonačelnica navodi da ovi problemi nisu prepreka da radovi počnu, te da će se problemi rešavati u hodu i da je Grad nikad bliže do izmeštanja pruge iz grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare