ROMSKA ZAJEDNICA SPREMNA ZA AKCIONO PLANIRANJE

BEOGRAD

Predstavnici romske zajednice u Srbiji trebalo bi da budu značajnije uključeni u proces donošenja akcionih planova na nacionalnom i lokalnom nivou za sprovođenje Strategije za inkluziju Roma 2016-2025, dok bi organizacije civilnog društva koje se bave unapređenjem položaja romske zajednice trebalo da učestvuju u pripremi projekata – neki su od glavnih zaključaka današnje konferencije o unapređenju položaja Roma kroz projekte koje u Srbiji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Tokom ovog skupa, kroz diskusiju u radnim grupama, predstavnici Vlade Srbije, lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija i institucija definisali su naučene lekcije iz projekata koji se tiču stanovanja, zapošljavanja i uključivanja Roma, a ovi zaključci poslužiće kao doprinos akcionom planiranju za sprovođenje Strategije za inkluziju Roma 2016-2025.

„Predstavnici romske nacionalne manjine su bili aktivno uključeni u izradu Startegije, jer je važno da učestvuju u kreiranju politika koje se tiču njih samih“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević. On je dodao da Strategija, kao i akcioni plan koji će je pratiti, treba da doprinesu poboljšanju položaja Roma i Romkinja, i to u oblasti obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

„Romska zajednica je i dalje najmarginalizovanija grupa stanovništva koja je izložena diskriminaciji i stereotipima. Da bi se to promenilo važno je ljudima obezbediti krov nad glavom, mogućnost da privređuju i da se obrazuju“, rekao je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji Vitomir Mihajlović.
Evropski PRogres Romi 2 Evropski PROGRES Romi
„Evropska unija će nastaviti da pruža podršku za unapređenje položaja Roma i namerava da opredeli još 14 miliona evra za nove projekte koji treba da doprinesu izgradnji pravednog, inkluzivnog društva“, rekao je šef I sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bizel. „Ovi projekti su zaista ostvarili značajan pomak u inkluziji Roma,  i mogu da budu dobar primer za buduće projekte. Međutim, još mnogo posla je pred nama da bismo dostigli zadovoljavajući nivo uključenosti romske populacije“, naveo je Bizel.

Na konferenciji je zaključeno i da vlasti i institucije u Srbiji na svim nivoima treba da spreče diskriminaciju Roma doslednim sprovođenjem zakona, naročito u cilju većeg zapošljavanja, ali i drugih segmenata života, dok svako raseljavanje neformalnih naselja treba da bude urađeno samo onda kada je apsolutno neophodno, planski i pravovremeno, kako bi svi ostvarili svoje pravo na adekvatan stan.

„Naša iskustva govore da je aktivno učešće Roma i Romkinja, kao jedne od najranjivijih zajednica u Srbiji,  neophodno na svim nivoima kako bi se poboljšao njihov položaj, smanjila nejednakost i siromaštvo“, istakao je menadžer Projektnog centra UNOPS-a u Srbiji Grem Tindal.

Kroz projekat „Sagradimo dom zajedno“, koji je finansirala Evropska unija, a sprovela Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS u Srbiji u saradnji sa Gradom Beogradom, stanovanje je obezbeđeno za 110 romskih porodica sa 512 članova, kroz obezbeđivanje stanova za socijalno stanovanje, preseljenje u seoska domaćinstva, podršku obnovi postojećih objekata i kroz različite aktivnosti u cilju sticanja prihoda. Projekat „EU podška zapošljavanju Roma“ omogućio je radno angažovanje za 74 osobe, a 270 romskih korisnica i korisnika prošlo je kroz aktivne mere zapošljavanja.
Evropski Progres Romi 3

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare