Romi proslavljaju Đurđevdan

VRANJE

U Gornjoj čaršiji u Vranju, gde uglavnom žive Romi, od ranog jutra uz muziku i razne običaje vezane za ovaj narod obeležava se Đurđevdan.

U toku dana obišao ih je većnik Dejan Bajramović koji im je čestitao praznik i koji je izjavio da mu je drago što njegov narod poštuje običaje i slavi Đurđevdan.

„Ovaj praznik se nekada slavio bogatije, ali je zbog socijalnog stanja ove populacije sada to skromnije. I pored toga praznik protiče u muzici, pesmi, igri i trpezi. Pripremaju se razne đakonije u skladu sa mogućnostima, dočekuju gosti. Rano jutros na Trgu Bakije Bakića je duvački orkestar svirao „Izgubljeno jagnje“, pesmu romskog naroda. Drago mi je što se poštuju i običaji. Jedan od njih je i okretanje kamena u reci, što znači da okrećeš novi list u životu familije, za zdravlje, sreću, blagostanje“, izjavio je većnik Bajramović.
Običaj je da se ulazne kapije, prozori i jagnje, okite cvećam i grančicama vrbe, kaže Majmira Kadrijević.

„Lepše je bilo ranijih godina. Spremali smo svakojake đakonije vezane za ovaj praznik. Sada je malo skromnije. Obeležavamo ga uz jelo, muziku, pesmu i igru. Posećujemo jedni druge. Sutradan obilazimo naše najmilije koji nisu više sa nama“, kaže Majmira Kadijević.

U popodnevnim i večernim satima priređen je kulturno zabavni program.

U Vranju prema nezvaničnim podacima živi oko 5.000 Roma.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare