Roman “Propovednik” predstavljen u Sarajevu

SARAJEVO-LESKOVAC
U organizaciji Mreže za izgradnju mira i knjižare Buybook  u Sarajevu je održana promocija romana „Propovednik“ leskovačkog autora Bratislava Stamenkovića Batiste.
U prepunoj knjižari o romanu su govorili Dr.sci- Esad Bajtal sociolog i filozof, Doc.dr.sc. Zlatiborka Popov Momčinović, profesorica političkih nauka na Univerzitetu Istočno Sarajevo i sam autor.
Esad Bajtal  se osvrnuo na suštinu poruke romana o ljubavi, dobroti i građenju dobrih odnosa kao univerzalnim vrednostima u traganju junaka kroz njegov životni put, osvrćući se na ideju da je to neophodno kako bi se narušene veze na prostorima regiona u kojem zivimo ponovo uspostavljale i osnaživale.
On je posebno naglasio da je poruka traganja za znanjem vrlo važna za ispunjavanje samoga sebe, i ako svi veruju i pozivaju se na jednog istog Boga, čemu onda neprijateljstva. Zajednička budućnost je ono ka čemu svi treba da stremimo,  jer je snaga u duhovnosti.
Zlatiborka Popov Momčinović je u svom osvrtu o romanu naglasila da su ovakva štiva doprinos boljem razumevanju među ljudima i njihovom suživotu i da je roman napisan kao doprinos književnosti i paralela društva i načina komunikacije i međusobnog poštovanja čak i između protivnika koje su na našim prostorima danas zaboravljene kategorije.
Autor Bratislav Stamenković je govorio o procesu stvaranja dela i porukama iz njega, čitao najinteresantnije dijaloge iz romana.
On je rekao da je njegova ideja bila da napiše roman koji će približiti ideju moralnih vrednosti čitaocu kroz priču o duhovnom razvoju jednog dečaka koji postaje čovek, da podseti na čovekoljublje iznad nacionalnih i religijskih granica i da , u isto vreme,  samo štivo bude dovoljno lako za čitanje i dovoljno teško da natera čitaoca na razmišljanje.
Na kraju predstavljanja knjige, autoru su predstavnice udruženja žrtava rata Foča 92-95 uručile Zahvalnica za promociju mira, što je izazvalo emotivnu reakciju autora i dela publike.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare