Rok za uplatu treće rate poreza na imovinu je 16. avgust

NIŠ

Za poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica, 16.-og avgusta ističe rok za plaćanje treće ovogodišnje rate poreza na imovinu, bez kamate. U prvih 8 meseci ove godine,resorna uprava,naplatila je po osnovu ove dažbine oko 805 miliona dinara,odnosno 25 posto više u odnosu na isti period prošle godine’’, kaže Nina Ilić, vršilac dužnosti načelnika uprave za finansije. Dodaje da 20.000 rešenja,koja nisu uručena obveznicima poreza na imovinu, biće im ponovo poslata na kućnu adresu.Razlozi zbog čega im ova pošiljka još uvek nije stigla, su mnogostruki.                        “Razlog zbog čega se poreska rešenja ne uruče je višestruki.Može se dogoditi da poreski obveznik u trunutku uručenja poreskog rešenja i dolaska pošarta nije kod kuće, obaveštenje se ostavi ali on ne ode u poštu da ga preuzme, a ponekad se desi da je u bazi podataka stara adresa poreskog obveznika. S obzirom da smo mi u ovoj godini dobili podatke od MUP-a sa prebivalištima užurbano ažuriramo podatke o tome i nadam se da ćemo vrlo brzo doći do toga da sve one promene koje se dogode u toku godine ili meseci kada se utvrđuje porez, imamo u našoj bazi kako se ova situacija ne bi ponavljala”, kaže  Nina Ilić, vršilac dužnosti načelnika uprave za finansije.

                        Zbog kašnjenja u plaćanju ove vrte dažbine, nadležna uprava, poslala je 15.000 opomena od početka godine.

                         “Posle opomena imamo jako dobar odziv kada se radi o  plaćanju tako da smo u periodu od 1.januara do 10.avgusta naplatili 805 miliona 462 hiljade dinara. U istom periodu prošle godine 643 miliona 880 hiljada dinara, što je za 161 milion 580 hiljada više ili 25 posto”, dodaje Nina Ilić.

                           Ukoliko je obveznik nezadovoljan rešenjem kojim je utvrdjen porez na imovinu,on može podneti žalbu. Pre nego što se odluči na taj korak,dobro bi bilo da doje na razgovor u Upravu za finansije.

                           “Svakako bi bilo poženjo da svako ko se odluči da postupi po zakonu id a iskoristi svoje pravo na žalbu neke stvari razreši u lokalnoj poreskoj administraciji jer su ponekad upitanju sitnice koje mogu vrlo brzo na licu mesta da se reše bez vođenja postupka koji, i inače, dugo traje”, objašnjava Nina Ilić.

                             Među najvećim dužnicima nalaze se fizička lica koja izdaju nekretnine u zakup.

                           “Radi se o ljudima koji imaju velike objekte koje najčešće izdaju u zakup a radi se o skladištima, stovarištima i drugim objektima, koja se kada se vode na fizička lica oporezuju više u odnosu kada bi se nalazila u vlasništvu pravnog lica”, ističe Nina Ilić.

                           O dove godine šupe i pomoćmi objekti oporezuju se kao garaže, po nižoj terifi u odnosu na pređašnju.

                           Gradska kasa u najvećem delu,puni se naplatom poreza na zarade.Dok se preko 15 odsto lokalnog budžeta obezbedjuje naplatom poreza na imovinu.

                       Kako se navodi u saopštenju, prema Zakonu o porezima na imovinu, taj porez se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja. Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza, obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare