Rodjendan Bore Stankovića danas

VRANJE

Na današnji dan pre 145. godina u Vranju je rođen velikan srpske književnosti Borisav Stanković.

Rano je ostao bez roditelja, tako da ga je odgajala baba Zlata, očeva majka. Nakon završetka osnovne škole i sedam razreda vranjske gimnazije, školovanje nastavlja u Beogradu, gde postaje pravnik. Iako je relativno mlad otišao iz rodnog Vranja, celog života ga je nosio u srcu, o čemu svedoči i njegov književni opus.

Savremena kritika ga smatra začetnikom moderne srpske književnosti, mada se njegovo stvaralaštvo svrstava u realizam.

U svojim delima upečatljivo je opisao vranjsku gradsku čaršiju i tragične sudbine Vranjanaca, raslojavanje i neretko propadanje i degeneraciju starih trgovačkih porodica. Kroz njegovo delo provlači se poetika čulnog, po čemu se posebno izdvojio na tadašnjem književnom nebu Srbije.

U književnost uvodi vranjski govor svojom najpoznatijom dramom Koštana, koja je objavljena 1902. godine.

Njegov najpoznatiji roman Nečista krv svetlost dana ugledao je osam godina kasnije 1910. U godinama koje dolaze objavljuje pripovetke, romane i drame koje se uglavnom odnose na Vranje.

Brojne obrazovne i ustanove kulture u Vranju nose njegovo ime.

Kuću Bore Stankovića otkupio je grad i pretvorio je u Muzej kuću. U Gradskom parku podignut je njegov spomenik, a u čast velikog pisca koji je proslavio Vranje organizuju se mnoge književne manifestacije.

Jedna od njih koja je ustanovljena pre koju godinu je i „Borini književni dani“, koja ovog proleća zbog pandemije korona virusa neće biti održana. Iz istih razloga nedavno je odložena i manifestcaija „Borini dani“ koja se u Vranju održava pet i po decenija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare