Rio Tinto pretnja izvorištu

BEOGRAD

Rudnik Rio Tinto u Rađevini doveo bi do totalne devastacije predela veličine 516 fudbalskih terena, gde žive zaštićene vrste, dok  bi otpad pretio da otruje izvorište procenjeno kao najznačajnije za snabdevanje Srbije vodom, rekao je u intervjuu za današnje izdanje novina “Nova” akademik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Stevanović.

Stevanović je predsednik Akademijskih odbora SANU za zaštitu životne sredine i izučavanje flore i faune, a u intervjuu za list “Nova” upozorio je da postoje brojni dokumenti koji prate projekat “Jadar”, od brošure kompanije Rio Tinto, preko Studije izvodljivosti Rudarsko-geološkog fakulteta, ali da se podaci u tom dokumentima ne poklapaju.

“Iz dokumenta u dokument menjaju se površine zahvata, broj i mesto jalovišta, količine hemijskih jedinjenja koja će se koristiti u dobijanju finalnog proizvoda, pa nemate na šta da se oslonite, dok je mnogo zakona i zakonskih procedura ‘preskočeno’ ili na brzinu urađeno”, rekao je Stevanović.

Kada je reč o jalovini, ukazao je da će se, osim rudarske, pojaviti i jalovina koja nastaje iz tehnoloških procesa dobijanja litijuma i bora.

“Ono što se na određen način krije, a to je dokazano, je da u toj jalovini ima arsena, a biće i drugih elemenata, poput bora”, istakao je Stevanović i podsetio da je Rio Tinto već pravio istražne bušotine iz kojih su se izlile podzemne vode na njive na kojima je potom zasađen kukuruz, koji je potom zakržljao ili uopšte nije izrastao.

“Tako se na najneposredniji način vidi kakav poguban uticaj na biljni svet imaju vode iz bušotina”, rekao je Stevanović i pozvao sve da zamisle šta bi bilo da postoje količine takvog otpada koje se mere u milionima tona, i da se dese poplave poput 2014. godine. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
"rtb bor"
"rtb bor"
11 meseca pre

Саветујем онима који се секирају о руднику које припрема Рио Тинто да нешто науче од промашаја у РТБ Бор у коме су уложене огромне паре, а загађење је чак и веће и опасније од пре реконструкције топионице. Овде се окривљују само Кинези, а наша кривица се заобилази. Наиме Србија је власник 33% некадашњег РТБ Бор и за толико смо ми одговорни и заслужни у загађењу не само Пека, већ и Бора и Мајданпека. Овде се не поминје гробар РТБ Бор Сосан, који има менторе у властима. Он је уништио сву индустрију осим производње бакра и злата и свео ту индустрију на 1938. године. Са 25.000 запослених је свео на 5.000 и у сагласности и учешћу владе, РТБ Бор је поклоњен Кинезима за неких триста милиона евра.Највећи кривац за загађење ваздуха над Бором је гробар РТБ Бор Спасковски. Он уместо да реши загађење Бора он је извршио реконструкцију топионице изградњом флеш пећи најмањег капацитета у свету, потрошио изнад пола милијарде евра, као да је изградио нову топионицу на ледини. У овом му помагали ментори и гребароши из власти. Због ових скупих промашаја Соса је заслужио вишегодишње робијање и да врати украдене паре држави. То исто заслужују и његови неуморни ментори.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
11 meseca pre

Moju decu, moje Leskovčane i mene, Rio Tinto i njegov projekat “Jadar”, uopšte ne ugrožava, ali…

Parafraziraću nekog:

“Kad su došli po Lozničane, ja sam ćutao…”

– E pa neću da ćutim! Marš sa Drine stoko belosvetska! I vi i oni koji vam dozvoljavaju da trujete srpski narod!

Vulinizuješ portal
Vulinizuješ portal
11 meseca pre
Odgovori  Djura Leskovac

Dobro, de, anonimni “majore Gravriloviću”.Smanji malo doživljaj.

Nema revolucije preko interneta.

Французија
Французија
11 meseca pre
Odgovori  Djura Leskovac

Кад су дошли по тебе ја сам урлао на њих: Немојте тог патетичног!

mr. O' plakah Panjkovich
mr. O' plakah Panjkovich
11 meseca pre

A be deca, pustete ga čiĉko Gjuru nek kazuje koje ima. Ništa ga ne razumem, al mnogo pametnu oratu ima. Sd je demokracija…