Resorno ministarstvo obezbedilo nov EEG aparat Zdravstvenom centru Vranje

VRANJE

Za potrebe Službe neurologije Zdravstvenog centra u Vranju Ministarstvo zdravlja obezbedilo je nov EEG aparat vrednosti 3 miliona i 200 hiljada dinara.

V.d. direktorke ustanove Ljiljana Antić izjavila je da je obezbeđivanje ovog aparata od velikog značaja za sve korisnike zdravstvenih usluga, naročito u vreme pandemije.

„Stari aparat nije bio u funkciji i sa ovim novim „nikolet jedan EEG“ dolazimo u situaciju da su svi aparati u Zdravstvenom centru sada u funkciji. Kada dobijemo novi 64-slajsni skener aparat, sa 6-slajnim skenerom koji sada imamo, neophodna dijagnostika za sve naše pacijente moći će da se uradi brže i efikasnije“, rekla je Antić.

Načelnica Službe neurologije dr Gordana Radojčić rekla je da je odeljenje dobilo 24-kanalni aparat za snimanje bioelektrične aktivnosti funkcije mozga, s mogućnošću montaže dodatnih kanala u zavisnosti od potreba.

Velike su potrebe za dijagnostikom na ovom aparatu, zato što je on jedini u celom Pčinjskom okrugu, na prostoru od Leskovca do Gnjilana.

„Njime se registruju moždani talasi na osnovu čega lekar donosi zaključak i dijagnostikuje problem. U pitanju je bezopasna, bezbolna dijagnostička metoda koja se koristi kod mnogih stanja poput epilepsije i kod svih ostalih oblika kriza svesti, tumora, poremećaja spavanja, oštećenja moždanog tkiva u psihijatriji i slićno.

Aparat uključuje i monitoring, što je takođe od velikog značaja jer omogućava da se stanje pacijenta prati u potpunosti. Dijagnostika može da se radi za decu i odrasle“, rekla je Radojčić.

Zdravstveni centar Vranje saopštava da su početkom godine dobili ultrazvučni aparat u vrednosti 7 miliona dinara, a da se očekuju novi skener i aparat za evakuaciju dima i aerosola koji nastaju prilikom upotrebe elektrohirurgije u operacionim salama, vrednosti milion i po dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare