REPI podneo krivične prijave zbog seče drvoreda u Aleksincu

ALEKSINAC-BEOGRAD


Seča drvoreda u ulici Knjaza Miloša u Aleksincu obavljena je bez prethodno izdatih odobrenja i uz niz proceduralnih nepravilnosti, koje su seču pratile, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu („RERI“) .

Zbog toga je i pdneta krivična prijava protiv odgovornih.

“RERI je od nadležnih opštinskih organa zatražio dodatne informacije i dokumentaciju o uklanjanju stabala iz centralne pešačke zone, ali, nakon što je opštinska uprava dostavila netačne informacije, odlučili smo da protiv odgovornih lica i organa pokrenemo odgovarajuće postupke. Naime, RERI je podneo krivičnu prijavu protiv Dragićević Novice, načelnika Odeljenja za komunalne i građevinske poslove, Opštinske uprave opštine Aleksinac, zbog osnovane sumnje da je isti izvršio krivično delo falsifikovanja službene isprave iz člana 357. stav 1. Krivičnog zakonika, dostavivši RERI-u netačne informacije na osnovu podnetog zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, koje se odnose na seču sprovedenu u centru Aleksinca.

Dodatno, RERI je inspekciji Ministarstva zaštite životne sredine podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor u Opštinskoj upravi Aleksinca, zbog kršenja člana 20. Zakona o zaštiti životne sredine, odnosno, zbog nepostojanja (neusvajanja) odluke kojom se uređuju opšti uslovi zaštite, način podizanja i održavanja i obnove uništenih javnih zelenih površina, kao i vođenje podataka o javnim zelenim površinama, što je bila obaveza lokalne samouprave – Opštine Aleksinac.

Konačno, RERI je odeljenju za inspekcijske poslove Opštine Aleksinac podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor prema JKP „Komunalne usluge“ Aleksinac, koji je seču sproveo, a sve radi utvrđivanja uslova pod kojima je sporna seča izvršena i utvrđivanja (ne)zakonitosti sprovedenog postupka.

RERI ovom prilikom skreće pažnju da Elaborat Instituta za šumarstvo, u koji smo imali uvid, nije i ne može biti odobrenje niti osnov za seču, jer predstavlja tehnički dokument koji opisuje stanje stabala u glavnoj aleksinačkoj ulici. Imajući u vidu da su nadležni organi u obavezi da RERI obaveste o ishodu sprovedenih postupaka, odnosno, da pruže informacije povodom podnetih prijave i zahteva, RERI će nastaviti da prati razvoj situacije i da sa posebnom pažnjom učestvuje u započetim postupcima, u granicama u kojima nam pozitivni propisi to dozvoljavaju, te da o svemu obaveštavamo zainteresovanu javnost, kako bi time poslali poruku o važnosti doslednog sprovođenja propisa i transparentnosti ovakvih procedura”, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu („RERI“) .  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare