Renovira se kazandžijsko sokače

NIŠ

Odavno se toliko bure nije podiglo oko neke teme, a da nisu plate, penzije I politika, kao oko renoviranja Kazandžisjig sokačeta ( Niška Skadarlija).

Radi se o Kopitarevoj ulici u centru Niša u kojoj se nekada nalazio zanatski deo grada, a sada  ugostiteljski objekti i pešačka zona. Naime ova ulica , za koju kažu da je “ jedini očuvani deo niške čaršije” ” boemska ulica”, se renovira i radovi su počeli sklanjanjem ugostiteljskih bašti I vađenjem kocke.

To je podiglo veliku prašinu u smislu “ skrnavljenja autentičnosti kulturnog dobra” I “ rušenja duha starog Niša”. Pojavila se  peticija “Glas za spas Kazandžijskog sokačeta”

Gradske vlasti tvrde da će Kazandžijsko sokače nakon završetka radova neće izgubiti ništa od   „duha starog Niša“, I da će nakon rekonstrukcije ovo I dalje biti omiljeno mesto boema ali I turista.

Gradski većnik Miloš Milošević kaže da se rekonstrukcijom Kazandžijskog solkačeta menjaju podloge, instalacije, rasveta a da će granitna kocka kojo je ulica bila popločana biti vraćena po sredini.

Gradski urbanista Nikola Lečić  objašnjava da će s jedne I druge strane kocke , gde su predviđene bašte ugostiteljskih objekata, biti postavljene granitne ploče u boji kocke I tako će se sačuvati “autentičan izgled”.

Što se tiče autentičnost,i do 70 godina prošlog veka, kako svedoče fotografije iz tog doba, ovde je bilo blati I ulica je bila neuređena. Neki tvrde da je bila kaldrma. Osamdesetih godina , kada se tadašnja “Pobedina ulica ” sređivala, kocke koje su iz nje skinute iskorišćene su za uređenje Kazandžijskog sokačeta. Kako je , po rečima gradskog urbaniste kocka postavljena na loše pripremljenom terenu ona se tokom vremena ulegla. Poseban problem stvarale su atmorsferske vode.

Radovi su u toku, trajaće dva meseca a bura će se već koliko sutra stišati. Svako čudo za tri dana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare