Rekordna inflacija u SAD

ATLANTA

Galon goriva u Americi sada košta dvostruko više nego u januaru prošle godine, cene kuća u februaru su bile čak 19,8 odsto veće nego godinu dana ranije, a prehrambeni proizvodi su u martu bili 10 procenata skuplji nego u istom periodu 20121, prenosi CNN.

Neki analitičari, međutim, smatraju da bi breme visokih cena uskoro moglo da se smanji i veruju da je inflacija dostigla vrhunac.

Ove sedmice Federalne rezerve će najverovatnije doneti odluku o podizanju kamatnih stopa, što je klasično sredstvo u borbi protiv visoke inflacije, ali se investitori plaše da bi ubrzano uvećanje kamata moglo dovesti do recesije.

Ekonomisti ukazuju da bi više kamate dosta brzo mogle obuzdati inflaciju, što bi Federalnim rezervama omogućilo da u drugoj polovini godine počnu ponovo da smanjuje kamatne stope.

Rajan Detrik iz kompanije “LPL Fajnenšel” ukazuje na tri ključna ekonomska pokazatelja koja idu u prilog tezi da će inflacija krenuti nizbrdo. To je pad cena polovnih automobila, činjenica da nema takozvane “lepljive inflacije” i relativnu normalizaciju prilika u lancu snabdevanja.

Zbog nedostatka čipova i haosa koji je nastao na svetskim tržištima zbog rata u Ukrajini kupovina novih automobila je postala veoma teška i to je, očekivano, dovelo do skoka cena polovnih automobila i kamiona.

Polovna vozila u februaru su bila čak 45 odsto skuplja nego u istom mesecu prošle godine, ali je sada to smanjeno na oko 25 procenata, a očekuje se da će se cene uskoro vratiti na predpandemijski nivo.

Federalne rezerve dele inflaciju u dve kategorije – “lepljivu” i fleksibilnu. Prva se odnosi na proizvode koji poskupljuju konstantno, ali sporije, a tu, između ostalog, spadaju cena javnog transporta, troškovi obrazovanja i osiguranja vozila.

Fleksibilna inflacija obuhvata proizvode čija cena se povećava ili smanjuje mnogo brže, a tu su, na primer, benzin, odeća, mleko i sir.

U vreme stagflacije sedamdesetih godina prošlog veka obe ove vrste inflacije su rasle, ali je lepljiva inflacija nakon toga bila relativno “ravna”, za razliku od fleksibilne, što je dobar znak da bi sadašnje stanje moglo da bude privremeno.

Detrik kaže da je fleksibilna inflacija poput lastiša koji može da se rasteže, ali će se u nekom trenutku vratiti na početno stanje.

On ukazuje da bi do smanjenje inflacije kada su u pitanju trajna dobra moglo da dođe iznenada, ali ipak upozorava da je u ovom trenutku prerano reći da li na kraju tunela vidimo svetlo ili voz koji dolazi.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare