Rekonstrukcija školske zgrade ko zidanje Skadra na Bojani

LESKOVAC

Izvođač radova na drugoj fazi rekonstrukcije Osnovne škole „Josif Kostić” u Leskovcu još uvek nije izabran iako su do nedavno pljuštala obećanja sa raznih strana da će to biti u septembru. Javni poziv za energetsku sanaciju objekta  raspisan je 18. septermbra i traje do 18. oktobra.

Rok za odlučivanje je 25 dana od dana otvaranja ponuda, a to je, zapravo, i poslednji dan javnog poziva. U međuvremenu deca i dalje nastavu pohađaju na tri različite lokacije, a početkom septembra su zbog ove situacije i enormnog produžavanja radova na rekonstrukciji, protestvovali i roditelji. Rekonstrukcija je započela u novembru 2017. godine i tada je rečeno da će trajati 100 dana. Radovi je trebalo da budu završeni u aprilu 2018. godine. Kako sada stvari stoje, neizvesno je kada će biti završeni i koliko će svi ovi radovi da koštaju.

„Prvobitna vrednost radova bila je 57 miliona dinara, a po Zakonu o javnim nabavkama ova suma mogla je da se poveća samo za dodatnih pet odsto, što je i urađeno. Međutim, to nije bilo dovoljno za završetak rekonstrukcije zbog čega je u toku izrada projekta za drugu fazu. Koliko će koštati, za sada nije poznato”, rekao je u junu ove godine direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević. U nedavno objavljenom javnom pozivu piše da se on odnosi na iznos od 51.397.406,60 dinara, ali bez PDV. To znači da će rekonstrukcija ove škole, koja se nalazi u centru Leskovca, da košta oko 120 miliona dinara ili milion evra. Zanimljivo je da je cifru od milion evra pominjao u nekim izjavama direktor škole Ilija Đorđević još početkom 2019. godine.

U februaru ove godine gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je najavljivao da će đaci Osnovne škole „Josif Kostić“ sesti u svoje klupe ovog septembra.  A kada su roditleji počeli da postavljaju pitanja šta se, zapravo, dešava sa rekonstrukcijom ove škole i zašto ona tako dugo traje, počelo je prebacivanje lopte sa jedne na drugu stranu između lokalne samouprave I Kancelarije za javna ulaganja. U ovoj Kancelariji kažu da su rokovi za ovaj posao davno probijeni, ali da je probijen i prvobitni budžet.

„Tokom adaptacije objekta OŠ „Josif Kostić“ utvrđeno je da je neophodno izvršiti radove koji nisu bili predviđeni, a koji prema smernicama Kancelarije moraju da budu urađeni. Iz tog razloga radovi kasne i tek sad ulaze u drugu fazu. Do sada je u rekonstrukciju ove škole uloženo oko 71,6 miliona dinara” kažu u ovoj Kancelariji i dodaju da radovi kasne zbog dozvola koje su im potrebne za izgradnju. Ali, od prvobitnih 60 miliona dinara, koliko je planirano za ove

radove, cena je znatno porasla.

„Razlog za kašnjenje je loš projekat“ kaže direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević. Međutim, iako je Kancelarija finansirala rekonstrukciju, Blagojević tvrdi da je

odgovornost na gradu Leskovcu koji je sproveo projekat.

Kako bi se rekonstruisala škola u koju ide oko 1000 đaka, Grad Leskovac je konkurisao za sredstva kod vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Prvi rok za završetak radova trebalo je da bude kraj 2018. godine. Od tada je rok čak tri puta pomeran – prvo za januar 2019. godine, pa za maj, a poslednja najava iz Grada je da će radovi možda biti gotovi krajem septembra ove godine. Direktor Marko Blagojević kaže da je uzrok kašnjenja loš projekat, što je dovelo do brojnih grešaka tokom rekonstrukcije.

„Ja ću vam samo dati jedan primer. U projektu je stajalo da je fasada koja treba da se renovira čak 30 metara kraća od realnog stanja na terenu. Kada to pomnožite sa visinom zgrade vidite i sami o kolikom propustu je reč. Recimo još jedna stvar, kad su radnici digli parket videli su oštećenja na ploči. I to je propust, ali ne znam čiji, jer mora da se vidi da li je bilo u opisu posla projektanta da to proveri ili je to trebalo da uradi lokalna samouprava“ kaže Blagojević.

„I druga faza sporo ide, a Kancelarija ne može na to da utiče. Grad Leskovac je još u julu prošle godine angažovao firmu koja treba da uradi projekat za drugu fazu radova i on još nije gotov, ali imam saznanja da bi uskoro trebalo da bude završen“, rekao je letos  Marko Blagojević. On tvrdi i da je institucija koju vodi zbog ovakvih i sličnih slučajeva, a nakon dobijanje kredita Svetske banke, počela rigorozniju proveru.

„Mi sad radimo detaljnu proveru povučeni takvim iskustvima. Ranije smo polazili od toga da je projektovanje odgovornost lokalne samouprave i da Kancelarija postupa po projektima koje dostavljaju lokalne samouprave i nije se radila tako detaljna provera kakva se radi danas. Danas postoji uputstvo za sprovođenje projekta koje smo morali da usvojimo i da po njemu radimo“, navodi direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Projekat rekonstrukcije škole Josif Kostić izradila je kruševačka firma URBANPRO. Direktor škole Ilija Đorđević rekao je tada da je URBANPRO radio zbirno projekte za više škola, i da je takav način rada doveo do propusta.

Odgovore na pitanje kada će biti završeni radovi na ovoj školi davali su i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i Bojana Gažo, koja je predstavljena kao osoba iz Kancelarije za javna ulaganja. Cvetanović je  rekao da „krivicu preuzima na sebe“ i da „ne želi da okrivljuje za kašnjenje Bojana Tojagu (koji vodi ovu investiciju ispred grada, prim JUGpress) i direktora škole.“

A Bojana Gažo je u avgustu rekla „Potpisivanje ugovora za drugu fazu rekonstrukcije škole je u toku, kao i priprema tenderske dokumentacije. Mi se nadamo da ćemo tokom septembra imati i izvođača i da će se krenuti sa radovima na rekonstrukciji na drugoj fazi”.

Mala digresija, kraj septembra, a izvođača nema.

„Ne kasni se ni sa čim” tvrdi Gažo, “radovi će biti izvedeni, organizacija je sada postavljena kako treba, projektna dokumetacija je urađena u skladu sa zahtevima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Svetske banke koja finansira i nadamo se da će uskoro biti završena rekonstrukcija”.

A roditelji su počeli ozbiljnije da se bune. Nezadovoljni činjenicom da ni posle 22 meseca nije završena rekonstrukcija Osnovne škole „Josif Kostić” roditeji i deca su početkom septembra protestvovali u dvorištu ove škole. Deca su svoje nezadovoljstvo izrazila skandiranjem „Hoćemo u školu”, a u školskom dvorištu su bili i pripadnici policije. Predsednica Saveta roditelja Nataša Kocić kaže da je trenutno stanje neodrživo, jer u objektima, u koje su prinudno izmešteni, učenici nemaju adekvatne uslove za rad, časovi su im skraćeni, za nastavu fizičkog nema mogućnosti, obrazovni proces se odvija u tri smene.

„Vest o ulaganju u školu vrlo nas je obradovala 2017. godine , a plan da se deca, za sto dana, koliko će radovi trajati, izmeste u druge škole, prihvatili smo bez negodovanja. Obećani rok je prošao, a potom je nastao period utvrđivanja i pomeranja datuma završetka. Sve do juna ove godine, informacije smo dobijali od direktora, od tada nema nikakvih vesti, što nas je dodatno revoltiralo. Strpljenja više nema, jer ni obećanje nadležnih iz Odeljenja za društvene delatnosti, da će tender za nastavak radova biti raspisan, nije ispunjeno. Sada je peti dan septembra, a ništa se ne dešava”, rekla je ona. Dodala je da roditelji učenika upisanih u školu „Josif Kostić” protestom žele da sa problemom upoznaju više instance.

„Sa ovom situacijom moraju da budu upoznati i republički organi, pre svega Ministarstvo prosvete, jer smatramo da ovoliko prolongiranje rokova, nije u redu i mora da bude objašnjeno, a, ako treba, i sankcionisano. Od novembra 2017. godine,  1.000 učenika i njihovih roditelja  toleriše zastoje i prekide u rekonstrukciji, bez jasne informacije kada će ona i konačno biti završena. Ovaj protest, po odluci Saveta roditelja, je naš način da pokažemo koliko smo nezadovoljni trenutnim stanjem “, rekla je Kocić.

Ona dodaje da se u zgradu bivšeg Centra za ekonomiku domaćinstva, jednu od tri lokacije na kojoj se odvija nastava, uskoro treba da useli novoosnovana Akademija strukovnih studija, pa je već počela da oprema dve prostorije, za koje je škola sada uskraćena. Kaže da nakon protesta očekuje reakciju Ministarstva, te da će se u rešavanje ozbiljnog problema, uključiti svi nadležni organi. Međutim, ono što predsednica Saveta roditelja nije rekla je da je taj savet na sednici održanoj veče pre protesta odlučio da je sve ovo oročeno do januara meseca, kada je i rok za završetak radova na rekonstrukciji.

Projektna dokumentacija je konačno usklađena i sredstva kod Kancelarije za javna ulaganja obezbeđena za drugu fazu rekonstrukcije Osnovne škole „Josif Kostić”, rekao je početkom  septembra šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj, Saša Mladenović. Ali, da je projektna dokumentacija urađena tvrdila je deset dana pre toga predstavnica Kancelarije za javna ulaganja (?!?!)

„Naredne nedelje biće raspisan tender, pa  bi ovaj posao, ako sve bude teklo po planu, trebalo da bude okončan u roku od 145 dana” najavio je tada Mladenović.

Pred izvođačem radova je ozbiljan zadatak:

„Treba uraditi sanaciju spratne ploče, koja je jedan od razloga kašnjenja u rekonstrukciji, a tu su i izrada podova, elektroinstalacija i parterno uređenje dvorišta, koje smo sa Kancelarijom, kao grad, dodatno dogovorili. Sredićemo ogradu i podstanicu za grejanje u okviru škole. Biće to, kad sve bude gotovo, reprezentativni objekat, kakav nema ne samo Leskovac, već i dobar deo Srbije” smatra Mladenović.

Ali, niko nije objasnio šta ako tender, koji je raspisan 18. septembra, ne uspe?

U međuvremenu JUGpressu je imao uvid u dokument koji je potpisao šef Odeljenja za urbanizam Žikica Stojanović. U ovom dokumentu se „potvrđuje prijava radova” na Osnovnoj školi „Josif Kostić“, ali  se navodi da je početak radova 16.9.2019. a njihov završetak 16. septembar 2023. godine!!!!

„Izradu ovog materijala omogućio je Fond za jug Srbije. Sadržaj i stavovi izneti u ovom materijalu ne predstavljaju nužno i stav Fonda za jug Srbije, već OCD koja sprovodi projekat i njenih partnera.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zeljko
Zeljko
4 godine pre

Pa to je stvarno bruka i sramota, 2023.godine, eeee!!?