Predstavljen Trade Ready u Leskovcu

LESKOVAC

U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju održana je prezentacija na kojoj je predstavljen Trade Ready, EBRD inicijativa za podršku trgovanju Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Radi se o inicijativi koja je nastala kao odgovor na dva glavna izazova sa kojima se mnoge sprske kompanije susreću prilikom pokušaja da se integrišu u tokove međunarodne trgovine. S tim u vezi ova EBRD inicijativa pomaže kompanijama koje se bave uvozom i izvozom da dođu do znanja i finansijskih sredstava neophodnih za uspeh na konkurentnim međunarodnim tržištima“ kaže Dragana Roter, konsultant na programu, i dodaje da je ova inicijativa rezultat saradnje dva EBRD programa: Trade Facilitation Programme, koji promoviše trgovinu između zemalja u kojima je EBRD prisutan, putem finansijskih proizvoda za trgovinu dostupnih preko partnerskih banaka i EBRD MSP Finansiranje i razvoj.

Evropska banka za obnovu i razvoj je od 1999.godine u Srbiji podržala više od 1000 spoljnotrgovinskih transakcija sa preko 500 miliona evra, a u EBRD programu od 2001.godine je učestvovalo više od 900 preduzeća, sa ciljem razvoja konkurentnosti.

EBRD Trade Ready promovisan je u oktobru prošle godine kao pilot inicijativa u Srbiji, što Srbiju čini prvom zemljom zapadnog Balkana koja koristi pogodnosti ovog programa. Program takođe nudi različite nivoe obuka o međunarodnim trgovinskim instrumentima i prilike za umrežavanje svih aktera koji mogu da podrže efikasnije izvozno-uvozne aktivnosti. Pomoću ovih alata, MSP imaju bolje mogućnosti da izaberu odgovarajuće opcije finansiranja za svoju međunarodnu trgovinu.

Primenu Trade Ready inicijative u Srbiji finansiraju Evropska unija i Luksemburg. Predstavljanje u Leskovcu organizovano je u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare