Rekonstruiše se Pasterov zavod

NIŠ

Pasterov zavod u Nišu, jedna od najstarijih zdravstvenih ustanova ne samo u Srbiji nego na Balkanu,  dobiće novi krov. Radovi na zameni starog krova i postavljanju novog su u toku, a završetak radova zavisi u najvećoj meri od vremenskih uslovi koji diktiraju tempo radova.  

„Zgrada Pasterovog zavoda je pod zaštitom države, te se svi radovi restauracije planiraju i sprovode uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Rekonstrukcija Pasterovog zavoda započeta je 2020. godine zamenom instalacija starog grejanja. Početkom oktobra 2021. godine započela je zamena krova, koja je u toku i čiji je završetak vezan za aktuelne vremenske uslove“, kaže direktor Instituta za javno zdravlje Niš profesor dr Midrag Stojanović.

     Godine 2015. kada je bio 115 rodjendan, Institut za javno zdravlje Niš je sopstvenim sredstvima rekonstruisao deo fasade, tačnije deo fasade prema Bulevaru Zorana Đinđića i bočne strane.

    Zgrada Pasterovog zavoda u Nišu je nastala 1900. odine i u njoj je bila smeštena prva i jedina zdravstvena ustanova u oblasti preventivne medicine u tadašnjoj Srbiji, a to je i ostala sve do završetka Prvog svetskog rata. Izgradnja objekta je započela tokom leta 1899. godine na zemljištu koje je obezbedila niška opština, a građevinski radovi su završeni već aprila 1900. godine. Arhitektonski projekat zgrade urađen je u inžinjerijsko-tehničkom odeljenju Vojnog ministarstva po idejnoj skici dr Mihajla Milojevića.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mm88
Mm88
2 godine pre

Pitanje za Zavod za zaštitu spomenika: Kako je hotel “Park” dobio saglasnost za rekonstrukciju a zna se da je zaštićen kao kulturno dobro?!