Ambasade SAD, Velike Britanije i Nemačke odbacuju optužbe Ane Brnabić

BEOGRAD

Odbacujemo navode da naše države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji. Ove tvrdnje ne odražavaju naše partnerstvo sa Srbijom, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Savezne Republike Nemačke

“Od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Savezna Republika Nemačka bile su među najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije, pruživši joj finansijsku pomoć ukupne vrednosti od preko 3 milijarde evra.

Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu. Značajna sredstva u okviru ove pomoći dodeljena su Vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa Vladom Srbije i njenim agencijama. Ovi ciljevi pružaju podršku proklamovanoj politici Srbije da napreduje u procesu pristupanja EU, kao i podršku pomirenju i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana.

Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države, ili organizacije preko kojih obezbeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmeravaju akcije naročito protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona sprovodi, što uključuje i finansiranje protesta. To je štetna optužba i posebno teško razumljiva kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju i rade sa Vladom Srbije – i Skupštinom Srbije – na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija”, navodi se u ovom saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare