Rekonstrisani sanitarni čvorovi u školama

LESKOVAC

U okviru jedinstvenog programa ”Unapredjenje sanitarno-higijenskih uslova u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada, po kome je Leskovac postao prepoznatljiv, završena je rekonstrukcija sanitarnog čvora u osnovnim školama ”Milutin Smiljković” u Vinarcu i ”Branko Radičević” u Brestovcu.

Ovim programom obuhvaćeno je 12 škola, u kojima su sanitarno-higijenski uslovi bili na nedopustivo niskom nivou, pa im je rekonstrukcija bila neophodna. Realizacija projekta započeta je u Srednjoj školi ”Svetozar Krstić Toza” u Vučju krajem prošle godine, a u 2o18. prve su nove toalete dobile brestovačka i vinaračka osnovna škola.

” Evo nas u školi ”Milutin Smiljković” u Vinarcu, gde smo, sa 1,8 miliona uspeli da saniramo sanitarne čvorove koji su bili u zaista lošem stanju. Trenutno se slični radovi izvode u školi ”Desanka Maksimović” u Oraovici, Palojcu i Kozaru, a podsećam da smo u Miroševcu rekonstruisali septičku jamu i kompletnu kanalizacionu mrežu. Za par dana krećemo sa Osnovnom školom ”Vuk Karadžić”, a juče je započeta izrada projekta za školu u Bobištu, ističe šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj, Bojan Tojaga.

Od dodaje da je Školi za osnovno i srednje obrazovanje ”11. Oktobar” odobren projekat dogradnje, sredstva su obezbedjena i sa radovima bi trebalo da se počne za 15-ak dana. Tojaga je još jednom podsetio da su u fokusu i škole koje imaju najlošije sanitarno-higijenske uslove, jer  koriste poljske WC-e. Takva je škola u Slavujevcu, ali će u narednih mesec dana, po prvi put sanitarni čvor biti izgradjen u sklopu školske zgrade.

Škola ”Milutin Smiljković” u Vinarcu dobila je nov i moderan sanitarni čvor, ali to nije jedina investicija lokalne samouprave u ovoj obrazovnoj ustanovi:

” Danas i sutra, u našoj školi, instaliraćemo video nadzor. Deo sredstava obezbedjen je iz donacija, ali više sredstava dolazi iz lokalnog budžeta. To je veoma važno za našu školu, pošto smo poslednjih godina često imali slučajeve uništavanja i kradje školskog inventara. Iskreno verujem da će video nadzor naterati ”huligane” da nas zaobilaze, kaže direktor  Dejan Cakić.

Predsednica Saveta roditelja,  Gordana Dikić, ističe da samo oni koji nisu znali u kakvom je stanju bio sanitarni čvor u vinaračkoj školi, nisu svesni značaja ulaganja u njegovu rekonstrukciju:

” Majka sam troje dece i znam koliko je važno da deca pohadjaju školu u sredini u kojoj su se rodila, ali su u seoskim školama uslovi često nedovoljno dobri. Novi sanitarni čvor, veliki je korak napred u njihovom poboljšanju i verujem da će lokalna samouprava, sa kojom škola ima odličnu saradnju, nastaviti da ulaže u obrazovne ustanove u selima.

Nakon muškog, početkom godine, u školi ”Branko Radičević” u Brestovcu, je završena rekonstrukcija  i ženskog krila sanitarnog čvora, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 1,2 miliona dinara. Bojan Tojaga naglašava da će, u narednih pet godina, nove toalete dobiti  svih  1oo osnovnih i srednjih škola.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare