Reformom do kvalitetnog rada javnih službi

NIŠ

Javne ustanove i preduzeća osnovane su da bi bili u službi građana a paradoks je da su oni zbog kojih su osnovane imaju najviše primedbe na njihov rad – rečeno je danas u Niškom Medija centru gde je u organizaciji Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA održan okrugli sto sa temom  „Pružanje javnih usluga na jugu Srbije – izazovi i mogućnosti“.Nepravdano i dugo čekanje u redovima, neljubaznost i nerazumevanje, visoki računi, nekvalitetne usluge, korupcije, neinformisanosti kod građana,  neprimenjivanja zakonske regulative, nedostatka finansija i osnovnih materijalnih sredstava za rad, nedostatka jedinstvenih baza podataka i modernih on line rešenja za brži i kvalitetniji servis građana kod pružaoca usluga, sve su to segmenti u kojima mnogo treba menjati .  

“Mi smo videli da građani a I same organizacije civilnog društva nisu dovoljno uključene u ovaj segment reforme javne uprave koje se odnose na pružanje javnih usluga “, konstatovala je Jelena Ribać iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Okrugli sto je deo dvogodišnjeg projekta Partnerstvom do dobre javne uprave, koji za cilj ima reformu javne uprave. Reforma podrazumeva veći fokus na građane i njihovo učešće u reformi, kao i poboljšanje transparentnosti i odgovornosti javne uprave za kvalitet usluga.

Cilj okruglog stola je bio da predstavi rad pružaoca usluga na Jugu Srbije, poboljša komunikaciju između građana i javnih institucija koje pružaju usluge, kao i da podstakne aktivno učešće građana u reformi javne uprave.

Na okruglom stolu govorili su  Milan Stefanović iz PROTECTE,  Katarina Tadić iz Centra za evropske politike, Miloš Nikolić iz JKP Objedinjena naplata,  Nikola Panić, iz Gradskog pozivnog centra grada Niša,  Dušica Ilić iz Dom zdravlja Niš, Nela Cvetković iz JKP Komrad, Vranje koji su izneli I primere dobre prakse a  kroz diskusiju su se prisutni upoznali i sa inovacijama u uslugama u radu Hitne pomoći Niš i gradske matične službe.

U uvodnim izlaganjima prisutni su mogli da čuju analizu medijskog izveštavanja o najčešćim problemima u pružanju usluga građanima od strane javnih službi, kao i rezultate istraživanja stavova građana na nacionalnom nivou o zadovoljstvu javnim uslugama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Glavne poruke sa okruglog stola su da treba učiniti efikasnijim rad administracije i bolji kvalitet usluga  jer su to jesu jedan od najvažnijih segmenti reforme javne uprave;  Svi građani koji kroz poreze finansiraju javnu upravu imaju pravo na javne usluge koje su profesionalne, ekonomične, brze i stavljaju građane u centar pažnje; · Iskustva i mišljenja građana su najvažnija jer ukazuju gde postoje problemi i koje oblasti rada javne uprave i pružanja usluga treba da se unaprede; Organizacije civilnog društva pomažu odgovornim državnim organima da identifikuju izvore nezadovoljstva građana.

Projekat Partnerstvom do dobre Javne uprave spovode Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Centar za evropske politike (CEP), uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i saradnju 12 partnerskih organizacija iz različitih gradova i opština Srbije. Partner na projektu u Nišu je Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare